Ekonomija     | 09.09.2020. 14:34 |

Novalić: Fokus razgovora s Palmerom povratak ekonomskim reformama (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

U fokusu razgovora, kako je kazao Novalić nakon sastanka, bio je povratak ekonomskim reformama.

- Svjedoci smo da su ekonomske reforme ustuknule nešto pred koronom nešto pred lokalnim izborima, ali jedino u šta društvo može računati kao sigurnu bazu daljeg napretka je ekonomija – kazao je premijer Novalić.

Novinare je izvijestio da je na sastanku s Palmerom razgovarano i o većim javnim investicijama međunarodne zajednice, smanjenju opterećenja rada, reformi zdravstva i reformi javnih preduzeća, koja su, kako je rekao, značajan dio neefikasnosti ekonomije ovog društva.

- Kada su nas pitali u čemu bismo željeli da nam Sjedinjene Američke Države pomognu, mi smo rekli da su, pored ekonomije, euroatlantske integracije na vanjskom planu i borba protiv korupcije na domaćem planu – kazao je Novalić.

Tu podrazumijevamo, dodao je, prije svega pravosudni sistem i javni sektor koji je glomazan i koji generira najveći procenat korupcije.

Susreti sa zvaničnicima međunarodne zajednice, obrazložio je Novalić, predstavljaju sticanje okvirnog pogleda na BiH, od različitih faktora.

- Naš zahtjev je jasan, želimo srednjoročnu budžetsku potporu od strane Evropske unije, kao što je to dobila Bjelorusija sa grejs periodom od 15 godina i sa kamatama koje su blizu nuli, kako bismo garantirali socijalni mir u narednih šest do sedam godina, a ne samo ove ili naredne godine kada imamo izrazito djelovanje COVID-19 - naglasio je Novalić.

Drugo, dodao je, je dugoročno kreditiranje, pod vrlo povoljnim uslovima za investicione radove, a koji nisu samo Koridor Vc i energetski objekti za koje su već osigurani izvori finansiranja. To su dodatni projekti za BiH: pruge, plinovodi, vjetroelektrane i drugo.

- Šanse za to su dobre, jer smo prije svega pokazali stabilnost: očuvali smo kreditni rejting, vrlo malo smo zaduženi. U svakom slučaju, čak i što mi nemamo budžetskih potreba, ne želimo koristiti kapacitet domaćeg bankarskog sektora za budžete, nego da to ostavimo privredi koju želimo pomoći javnim investicijama, transferima, smanjenjem obaveza i povoljnim poslovnim okruženjem u šta se ubraja i smanjenje parafiskalnih nameta – istakao je.

Dakle, zaključio je Novalić, u fokusu razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za Balkan i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom je ekonomija, i EU i SAD "namještaju taj stav koji će biti vrlo brzo poznat".

Pogledajte https://fena.ba/video/4867

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16bS2WblYzOE248iXV1_zWMmbNHck-j7J?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo