Svijet     | 09.09.2020. 12:42 |

Tihanouskaja pozvala Rusiju da podrži bjeloruski demokratski pokret

FENA Internet

MINSK, 9. septembra (FENA) - Bjeloruska opoziciona čelnica Svetlana Tihanouskaja izjavila je u srijedu da Rusija treba prekinuti svoju propagandnu kampanju i izraziti podršku demokratskom pokretu u njenoj zemlji.

- Falsificirane teze koje šire ruski državni mediji truju bliske veze između ruskog i bjeloruskog naroda – kazala je ona, pozivajući na pošteno izvještavanje o tome zašto je narod ustao protiv dugogodišnjeg bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.         

- Podržite bjeloruski narod – izjavila je ona u video poruci.

Tihanouskaja (37), tvrdi da su izbori prošlog mjeseca, koji su izazvali skoro svakodnevne proteste, bili namješteni kako bi Lukašenko zadržao vlast. Izborna komisija saopćila je da je on pobijedio na izborima s više od 80 posto osvojenih glasova. Tihanouskaja je bila na drugom mjestu.

-  Izborni rezultat proturječi zdravom razumu. Lukašenko održava vlast samo zahvaljujući nevjerovatnoj brutalnosti i represiji nad demonstrantima – kazala je ona i dodala da to neće zaustaviti proteste.

Tihanouskaja je  doputovala u susjednu Litvaniju iz Bjelorusije nakon objave izbornih rezultata.

Ona će se tokom dana sastati s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim u Varšavi, i očekuje se da će oni raspravljati o dodatnoj podršci Bjelorusiji i pomoći njenom građanskom društvu, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom