Svijet

Izgorio najveći migrantski centar u Grčkoj, vanredno stanje na Lezbosu

Internet, Foto: MIA

LESBOS, 9. septembra (FENA) - Hiljade tražitelja azila na grčkom otoku Lezbosu pobjegli su u srijedu dok je ogroman požar zahvaćao kamp Moria, najveći i najozloglašeniji migrantski centar u Grčkoj.

Preko 12.000 muškaraca, žena i djece panično je istrčalo iz kontejnera i šatora u susjedne maslinjake i polja, jer je vatra uništila većinu prenatrpanog, oronulog kampa, prenosi AFP.

Požar je započeo samo nekoliko sati nakon što je ministarstvo za migracije objavilo da je u kampu pozitivno na koronavirus testirano 35 osoba.

Vatrogasci su rekli da je Moria uglavnom uništena, ali da zasad nema žrtava, iako su brojni  migranti imali manje respiratorne probleme zbog izloženosti dimu.

Crni dim još je uvijek izlazio iz kampa nekoliko sati nakon što je požar počeo kasno u utorak, pokazale su televizijske snimke.

Vladin glasnogovornik Stelios Petsas rekao je da će na cijelom otoku biti proglašena vanredna situacija te da su pod istragom izvještaji o podmetanju požara.

U srijedu je na Lesbos prebačena dodatna policija za nerede, a sastanak vlade održat će se kasnije kako bi se riješila novonoastala situacija, rekla je vlada.

Petsas je upozorio da su se vlasti suočile s "titanskim" naporima kako bi sklonile tražitelje azila koji su postali beskućnici zbog požara, kao i to da među njima pronađu i izoliraju desetke zaraženih koronavirusom.

Grčka novinska agencija ANA objavila je kako su požari započeli nakon pobune tražitelja azila koji su trebali biti izolirani nakon pozitivnog testiranja na koronavirus ili u bliskom kontaktu sa zaraženim pacijentom.

Moria je već u karantinu  do 15. septembra, a samo je sigurnosno osoblje dobilo pristup nakon temperaturnih ispitivanja.

"Postoji 35 pozitivnih slučajeva i njih treba izolirati ... kako bi se spriječilo izbijanje zaraze među lokalnim stanovništvom", rekao je Petsas za državnu televiziju ERT.

Stotine tražitelja azila pokušali su pješice pobjeći prema lučkom gradu Mytilene, ali su ih blokirala policijska vozila, dok su se drugi sklonili u brda koja okružuju kampove.

Svim bivšim stanovnicima Morije zabranjeno je napuštanje otoka, rekao je Petsas.

Organizacija za podršku izbjeglicama Stand by Me Lesvos objavila je na Twitteru da je dobila izvještaje da su grčki mještani na otoku blokirali tražitelje azila u bijegu da krenu u obližnje selo.

"Cijeli kamp gori. Sve gori. Ljudi bježe. Njihovih domova u Moriji više nema", rekli su iz organizacije.

"Kamp je uništen 99 posto ... a vatra i dalje gori", rekao je lokalni nadzornik vatrogasaca Yorgos Ntinos za AFP.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.