Svijet     | 09.09.2020. 11:35 |

Škotska i Vels protive se prijedlogu britanske vlade u pregovorima o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 9. septembra  (FENA) – Čelnici Škotske i  Velsa izjavili su u srijedu da će prijedlog zakona britanske vlade o unutrašnjem tržištu, za koji je jedan ministar priznao da krši međunarodno pravo, oslabiti Ujedinjeno Kraljevstvo preotimanjem ovlasti od Velsa, Škotske i Sjeverne Irske.

Prijedlog koji daje smjernice za egzistenciju Britanije izvan Evropske unije, bit će objavljen danas. Ministar u vladi priznao je da će prijedlog prekršiti međunarodno pravo „na limitiran način“ i ugrozit će trgovinske razgovore s EU.

Na osnovu delikatnog ustavnog balansa Ujedinjenog Kraljevstva, poluautonomni parlamenti i vlade u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj, poznati kao raspuštene administracije, imaju ovlasti nad oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo, policija i pravosuđe.

Škotska premijerka  Nicola Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) sklone opciji nezavisnosti, opisala je novi prijedlog britanske vlade kao „puni frontalni napad u cilju oduzimanja ovlasti od Edinburgha, Cardiffa i Belfasta“.

Sugerirala je da će prijedlog osnažiti nastojanja na stjecanju škotske nezavisnosti.

-  Sve je jasnije da je ovdje riječ o tome da je nezavisnost jedini način da se zaštiti škotski parlament od oduzimanja njegovih ovlasti - kazala je.

Sturgeon je opisala vladu premijera Borisa Johnsona u Londonu kao „najnemarniju, i da bude gore, isto tako nekompetentnu i neprincipijelnu koju sam vidjela tokom svog vijeka“.

Reakcije na prijedlog podjednako su negativne u Cardiffu, gdje je prijedlog opisan kao prijetnja obavezujućim vezama za četiri dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

- Da budem jasan, britanska vlada planira žrtvovati budućnost unije (Ujedinjenog Kraljevstva) otimajući ovlasti od raspuštenih administracija – izjavio je Jeremy Miles, generalni konzul Velsa i ministar za evropska pitanja.         

-  Ovaj je prijedlog atak na demokratiju i suprotstavlja se narodu Velsa, Škotske i Sjeverne Irske koji je u brojnim prilikama glasao u korist unije - kazao je on, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta