Svijet     | 09.09.2020. 09:00 |

AstraZeneca obustavlja ispitivanja vakcine zbog bolesti učesnika studije

FENA Internet

LONDON, 9. septembra (FENA) - AstraZeneca Plc objavila je da je zaustavila globalna ispitivanja, uključujući velika ispitivanja u kasnoj fazi, svoje eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa zbog neobjašnjive bolesti kod učesnika studije.

Svjetska zdravstvena organizacija opisala je vakcinu, razvijenu sa Univerzitetom u Oxfordu, kao vodećeg svjetskog kandidata i najnapredniju u razvoju. Obustava smanjuje izglede za prijevremeno predstavljanje vakcine usred izvještaja da Sjedinjene Države teže ubrzanom odobrenju vakcine prije predsjedničkih izbora u novembru.

Britanski proizvođač lijekova rekao je da je dobrovoljno zaustavio ispitivanja kako bi omogućio nezavisnom odboru da pregleda sigurnosne podatke, te radi na ubrzavanju pregleda kako bi se smanjio svaki potencijalni utjecaj na vremenski raspored ispitivanja.

"Ovo je rutinska akcija koja se mora dogoditi kad god postoji potencijalno neobjašnjiva bolest u nekom od ispitivanja", rekla je kompanija u e-poruci, prenosi Reuters.

Priroda bolesti nije otkrivena, iako se očekuje da se učesnik oporavi, prema Stat Newsu, koji je prvi izvijestio o suspenziji zbog "sumnje na ozbiljnu nuspojavu".

Američka uprava za hranu i lijekove definira nuspojavu kao onu u kojoj dokazi ukazuju na moguću povezanost s lijekom koji se ispituje.

Prema izvještaju New York Timesa koji se poziva na osobu koja je upoznata sa situacijom, utvrđeno je da učesnik ispitivanja vakcine sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu ima mijelitis, upalni sindrom koji zahvaća kičmenu moždinu, a često je potaknut virusnim infekcijama.

Ostaje nejasno je li bolest bila direktno povezana s vakcinom AstraZeneca, navodi se u izvještaju. AstraZeneca je odbila komentirati izvještaj.

Dionice AstraZenece pale su za više od osam posto u američkoj trgovini, dok su udjeli u suparničkom proizvođaču cjepiva Moderna Inc porasli više od četiri posto. Dionice indijske jedinice AstraZenece, AstraZeneca Pharma India Ltd, pale su više od 12 posto.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom