Bosna i Hercegovina     | 09.09.2020. 08:24 |

SBiH osuđuje pokušaj izgradnje autoputa kroz povratnička naselja u Prijedoru

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9. septembra (FENA) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje pokušaj izgradnje autoputa Banja Luka - Prijedor kroz naselja pet mjesnih zajednica: Kevljani, Kamičani, Kozarac, Kozaruša i Trnopolje u kojima žive bošnjački povratnici.

Pozdravljaju i cijene svaki investicijski poduhvat u BiH, ali poručuju da nikada neće dozvoliti da se autoput gradi kroz bošnjačka, povratnička naselja i na taj način ruši na stotine kuća i imanja.

- Za nas je ovo pokušaj novog etničkog čišćenja i ono što u ratu nije učinjeno genocidom da se sada završi urbicidom. Skrivanjem prednacrta i nacrta od očiju javnosti i od građana Kozarca, bez javnih rasprava, Vlada entiteta Republika Srpska i JP Autoputevi RS želi porušiti na stotine kuća, uništiti hektare i hektare obradive zemlje od koje živi i preživljava većina povratnika u Kozarcu i ostalim mjesnim zajednicama - kazali su iz SBiH.

Pozivaju sve nadležne institucije entiteta Republika Srpska i BiH da se uključe u rješavanje tog problema i iznađu alternativno rješenje trase autoputa te da zaborave na rušenje povratničkih bošnjačkih kuća, saopćeno je iz Stranke za BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo