Stranačke aktivnosti     | 09.09.2020. 08:06 |

Saopćenje za javnost Stranke za Bosnu i Hercegovinu

FENA Saopćenje

Reakcija Stranke za BiH na pokušaj gradnje autoputa Banja Luka – Prijedor kroz pet bošnjačkih mjesnih zajednica

Niste nas otjerali sa naših ognjišta genocidom, a sada nas želite otjerati ''urbicidom''

Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje pokušaj izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor kroz naselja pet mjesnih zajednica: Kevljani, Kamičani, Kozarac, Kozaruša i Trnopolje.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu jasno želi poručiti da mi pozdravljamo gradnju ovog autoputa. Uvijek smo cijenili svaki investicijski poduhvat u našoj zemlji, ali nikada nećemo dozvoliti da se autoput gradi kroz bošnjačka, povratnička naselja i na taj način ruši na stotine kuća i imanja.

Za nas je ovo pokušaj novog etničkog čišćenja i ono što u ratu nije učinjeno genocidom da se sada završi ''urbicidom''. Skrivanjem prednacrta i nacrta od očiju javnosti i od građana Kozarca, bez javnih rasprava, Vlada entiteta Republika Srpska i JP Autoputevi RS želi porušiti na stotine kuća, uništiti hektare i hektare obradive zemlje od koje živi i preživljava većina povratnika u Kozarcu i ostalim mjesnim zajednicama.

Još jednom pozivamo sve nadležne institucije entiteta Republika Srpska da se uključe u rješavanje ovog problema i iznađu alternativno rješenje trase autoputa, a da zaborave na rušenje povratničkih bošnjačkih kuća.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'