Svijet     | 08.09.2020. 16:08 |

Dvojica mijanmarskih vojnika odvedeni u Hag nakon priznanja ubistva Rohingya

FENA Internet

DEN HAAG, 8. septembra (FENA) - Dvojica vojnika iz Mijanmara odvedena su u Hag nakon što su priznali da su ubili pripadnike manjinske muslimanske etničke skupine Rohingya tokom vojnih operacija 2017. godine, izvijestile su u utorak dvije novinske organizacije i grupa za zaštitu prava.

Dvojica muškaraca priznali su da su ubili desetke seljana u sjevernoj državi Rakhine i sahranili ih u masovne grobnice, navode New York Times, Kanadska radiodifuzna korporacija i neprofitna organizacija Fortify Rights, pozivajući se na izjave koje su muškarci dali na video snimcima u Mijanmaru ove godine.

Reuters trenutno nema uvid u video zapise koje su citirale novinske organizacije. New York Times navodi da ne može samostalno potvrditi da su dvojica vojnika počinili zločine koje su priznali.

Glasnogovornici vlade Mijanmara i vojske nisu odgovorili na pozive za komentar, prenio je Reuters.

U izvještajima se navodi da su muškarci privedeni nakon što ih je uhvatila pobunjenička grupa Arakanska vojska, koja se sada bori protiv vladinih trupa Mijanmara u državi Rakhine.

Iz izvještaja nije bilo jasno kako su muškarci pali u ruke Arakanske vojske, zašto su priznali ubistva niti kako su prebačeni u Hag i pod čijom se jurisdikcijom trenutno nalaze.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana