Bosna i Hercegovina     | 08.09.2020. 15:46 |

Turković-Bukinac:Dobri odnosi BiH i Slovenije, ekonomska razmjena nije smanjena

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Slovenije Zoricu Bukinac, saopćeno je iz Minstarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković i veleposlanica Bukinac razgovarale su o bilateralnim odnosima dviju zemalja, europskom i euroatlantskom putu BiH, ekonomskim prilikama i posljedicama po ekonomiju, koje je izazvala pandemija virusa COVID-19.

Sugovornice su se usuglasile da su odnosi između BiH i Slovenije vrlo dobri i prijateljski i da ima prostora za njihov daljnji napredak. Pozdravljena je činjenica da ekonomska razmjena dviju zemalja nije smanjena usprkos krizi uzrokovanoj pandemijom.

Ministrica Turković je zahvalila Sloveniji za pomoć koju je uputila BiH za prevladavanje posljedica izazvanih pandemijom, naglasivši da je pomoć u BiH stigla u početku, kad je bila najpotrebnija.

Iskazala je interes BiH za potpisivanjem memoranduma o razumijevanju i suradnji u oblasti turizma i ugovora o suradnji za oblast mladih između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije.

Ministrica je informirala veleposlanicu o unutarnjopolitičkoj situaciji u BiH, postignutom političkom dogovoru u vezi s izborima u Mostaru i predstojećim lokalnim izborima.

Što se tiče puta Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji, ministrica Turković je naglasila da BiH ostaje posvećena svojim obvezama i da ostaje fokus na 14 utvrđenih prioriteta.

Poručila je da članstvo u EU ostaje strateški vanjskopolitički cilj BiH te izrazila nadu da će ti napori biti prepoznati.

Veleposlanica Bukinac je ponovila potporu i solidarnost njene zemlje europskim i reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da Slovenija ostaje na istom strateškom smjeru kad je riječ o odnosu prema zapadnom Balkanu. Izrazila je nadu da će u Briselu biti prepoznati napori i napredak BiH u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja.

Turković i Bukinac su razgovarale i o situaciji u regiji, sporazumu između Srbije i Kosova, slobodnom putovanju u regiji, sporazumu o sukcesiji i drugim temama.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana