Bosna i Hercegovina     | 08.09.2020. 14:42 |

Tegeltija i Košarac: Uspjeh Srebrenice jako važan za cjelokupni uspjeh u društvu

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 8. septembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac danas su posjetili opštinu Srebrenica, gdje su sastali s načelnikom te opštine Mladenom Grujičićem s kim su razgovarali o aktivnostima i planovima za razvoj loklane zajednice.

Načelnik Grujičić je nakon sastanka kazao da je predsjedavajući Tegeltija obećao riješiti pitanje donacije Srebrenici od strane Vijeća ministara BiH u iznosu od milion i po konvertibilnih maraka.

- Donacija je obećana na zajedničkoj konferenciji 2015. godini kada je i Srbija donirala Srebrenici pet miliona eura. Srbija je ispoštovala svoju donaciju kao i Vlada RS-a, ostala je neispoštovana donacija Vijeća ministara. Od strane predsejdavajućeg Tegeltije iskazana je spremnost da se dostavi donacija Srebrenici. Mi smo odlučili da ta donacija bude usmjerena za projekte u infrastrukturi i proizvodnu halu koja će zapošljavati od 20–30 radnika, izgradnja dva lifta, te sanaciju stambenih fasada i jednog klizišta – kazao je Grujičić.

Tegeltija je rekao da Srebrenici trebaju nova radna mjesta i rješavanje određenih infrastrukturnih problema.

- Razgovarali smo kako Srebrenici pomoći da ostvari nova radna mjesta i kako da otvori neke nove pogone koji su funkcionisali u prethodnom periodu, a danas nisu u funkciji. Srebrenica je specifična Opština i uspjeh Srebrenice je jako važan za cjelokupni uspjeh u našem društvu. Uradit ćemo sve da se ispoštuje obaveza iz prethodnog perioda i u skladu sa tim, ja sam kao predsjedavajući Vijeća ministara pripremio za sjednicu u četvrtak tačku dnevnog reda na kojoj bi trebalo da riješimo pitanje ovih preostalih milion i po konvertibilnih maraka pomoći opštini Srebrenica. Mi smo spremni to da ispoštujemo, nadam se da ćemo imati podršku i ostalih ministara da riješimo to pitanje. Podržat ćemo projekte koji su važni za oblast kulture i sporta u Srebrenici. Vijeće ministara stoji na raspolaganju lokalnoj vlasti u Srebrenici kako bi život u loklanoj zajednici bio bolji za sve njene građane – istakao je Tegeltija.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da Srebrenica i njeni građani treba da imaju podršku Vijeća ministara BiH.

- Želimo zajedno sa načelnikom Grujičićem da radimo kako bi stvorili bolje uslove za život svih građana – potcrtao je Košarac.

Nakon održanog sastanka sa načelnikom Grujičićem, predsjedavajući Tegeltija i ministar Košarac posjetili su preduzeće „Ekonomik group“ Potočari gdje su se sastali sa privrednicima iz Srebrenice.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'