Svijet     | 08.09.2020. 10:13 |

Bjeloruska protestna čelnica Kolesnikova uhapšena pri pokušaju ulaska u Ukrajinu

FENA Internet

MINSK, 8. septembra (FENA) - Bjeloruska protestna čelnica Maria Kolesnikova uhapšena je dok je pokušala ući u Ukrajinu u ranim jutarnjim satima, saopćio je Reutersu bjeloruski granični zvaničnik, nakon što su njeni saveznici saopćili da su je oteli na ulici maskirani ljudi.

Okolnosti njenog pokušaja prelaska u Ukrajinu nisu bile odmah jasne, dok su neki mediji prvobitno javili da je ona uspjela preći granicu, što su graničari s obje strane granice negirali.

Opozicioni pokret saopćio je u ponedjeljak da su maskirani muškarci uhapsili Kolesnikovu u centru Minska i ubacili su je u kombi koji ju je odvezao u nepoznatom pravcu, dok je još dvoje aktivista kasnije nestalo.

O dvoje opozicionara uspješno je prešlo u Ukrajinu u ranim jutarnjim satima u utorak, saopćila je ukrajinska granična služba.

-  Kolesnikova je sada uhapšena, ne mogu konkretno reći gdje se sada nalazi, ali je uhapšena - izjavio je Anton Bičkovski, predstavnik bjeloruske granične službe, Reutersu putem telefona.         

- Ona je uhapšena u vezi s okolnostima pod kojima su oni (grupa) pokušali napustiti teritoriju Bjelorusije – kazao je.

Kolesnikova, članica opozicionog koordinacionog vijeća, posljednja je od tri političarke koje su ostale u Bjelorusiji i udružile su snage prije predsjedničkih izbora 9. augusta u pokušaju da se suprotstave veteranskom aktuelnom predsjedniku države Aleksandru Lukašenku.

Glasna kritičarka Lukašenka, ona je igrala značajnu ulogu u višesedmičnim masovnim demonstracijama i štrajkovima demonstranata koji optužuju Lukašenka da je namjestio vlastiti reizbor.

Lukašenko, koji je na vlasti duže od 26 godina, negira te optužbe i optužuje strane sile da ga pokušavaju svrgnuti s vlasti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo