Svijet     | 08.09.2020. 08:24 |

Indija poslala hemikalije za gašenje požara na tankeru u blizini Šri Lanke

FENA Internet

NEW DELHI, 8. septembra (FENA) - Indija je u utorak poslala nove količine vatrogasnih hemikaljia kako bi pomogla u suzbijanju novog požara na tankeru natovarenom ogromnim teretom sirove nafte na istočnoj obali Šri Lanke.

Tanker 'New Diamond' gori od četvrtka, a ogroman požar za koji se vjeruje da je ugašen u nedjelju ponovno se razbuktao zbog jakog vjetra u ponedjeljak, što je povećalo strah od nove ekološke katastrofe u Indijskom okeanu, prenosi AFP.

Spasioci i stručnjaci za spašavanje rekli su da nema znakova curenja iz supertankera pod zastavom Paname, koji je prevozio 270.000 tona sirove nafte i još 1.700 tona dizela.

Pojačavajući napore za spašavanje, u utorak se očekivalo da će avion indijske obalne straže donijeti suhi hemijski prah, koji bi potom helikopteri ispustili na brod, saopćila je mornarica Šri Lanke.

Devetnaest plovila iz Indije i Šri Lanke sudjelovalo je u gašenju požara na  tankeru, a vatra je kako se navodi izbila nakon eksplozije kotlovnice u kojoj je u četvrtak smrtno stradao član filipinske posade.

Preostala 22 člana posade su spašena.

Brod je bio na putu iz Kuvajta do indijske luke Paradip.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta