Svijet     | 07.09.2020. 15:59 |

Švicarska i Iran održali 'plodne razgovore'

FENA Internet

TEHERAN, 7. septembra (FENA) – Švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis izjavio je da je imao „plodne razgovore“ u ponedjeljak s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom po pitanju „mira, ekonomskog razvoja i ljudskih prava“.

Švicarska ambasada u Teheranu zastupa američke interese u Iranu, otkako su prekinute diplomatske veze dvije zemlje nakon Islamske  revolucije iz 1979.

Očekuje se da se Cassis sastane s predsjednikom Hassanom Rouhanijem u okviru trodnevne posjete Teheranu, kojom se obilježava stoljeće diplomatskih veza između Švicarske i Irana.

Napetosti između Irana i SAD eskalirale su od 2018. nakon što je  predsjednik Donald Trump povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma i ponovo je uveo stroge sankcije Iranu.

- Mir, ekonomski razvoj i ljudska prava – plodna rasprava s mojim kolegom – napisao je Cassis na Twitteru nakon razgovora.

Švicarska je također imala značajnu ulogu u razmjeni zatvorenika između Teherana i Washingtona.

Sudeći po američkom State Depratmentu, državni sekretar Mike Pompeo održao je telefonski razgovor s Casisom prije njegove posjete Teheranu, izazivajući spekulacije da bi posjeta šefa švicarske diplomatije Teheranu mogla uključivati razgovore o odnosima Teherana i Washingtona, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'