Svijet     | 07.09.2020. 15:29 |

Merkel nije protiv uvođenja sankcija za Sjeverni tok 2, nakon trovanja Navalnog

FENA Internet

BERLIN, 7. septembra (FENA) - Kancelarka Angela Merkel ne odbacuje uvođenje sankcija plinovodu koji dovodi ruski gas u Njemačku, kao odgovor na sumnjivo trovanje kritičara Kremlja nervnim agensom novičok u sovjetskom stilu, izjavio je u ponedjeljak njen portparol.

Merkel je pod rastućim pritiskom članova njene konzervativne stranke da suspenduje plinovod Sjeverni tok 2, golemi projekat koji bi udvostručio izvoz ruskog gasa u Njemačku koji je dovršen barem 90 posto i trebao bi početi s radom od početka 2021.

Njemački ministar vanjskih poslova  Heiko Maas izjavio je u komentarima objavljenim  u nedjelju da Rusija mora razjasniti okolnosti oko trovanja Alekseja Navalnog ili će se suočiti s mogućnošću  da  se Njemačka povuče iz Sjevernog toka 2.

Upitan danas da li se Merkel slaže s Maasom, koji je iz njenog manjeg koalicijskog partnera Socijaldemokrata (SPD), oko plinovoda, njen portparol Steffen Seibert je izjavio da kancelarka dijeli stavove svog ministra vanjskih poslova.

To je do sada najjasniji nagovještaj da bi Merkel mogla poduzeti akciju protiv plinovoda, koji je prethodno podržavala.

Seibert je, ipak, izjavio kako je prerano odlučivati o uvođenju sankcija protiv Rusije zbog trovanja Navalnog, prenosi Reuters.

Navalni, kritičar predsjednika Vladimira Putina, prebačen je avionom na liječenje u njemačku bolnicu nakon što se razbolio na ruskom unutrašnjem letu prošlog mjeseca. Njemačka tvrdi da je on otrovan nervnim agensom novičok, sličnim onom koji je korišten u pokušaju ubistva bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj prije dvije godine.

 Moskva tvrdi kako nema nikakvih dokaza da je on otrovan.

Moglo bi se pokazati složenim da se zaustavi projekat Sjeverni tok 2, koji predvodi ruski Gazprom u saradnji sa zapadnim partnerima.

Projekat je podijelio Evropsku uniju, dok neke države članice kao što je Poljska tvrde da će to povećati ovisnost bloka o ruskim energentima i oslabiti poziciju Ukrajine kao tranzitne države za dostavu ruskog gasa u Evropu.

Sjedinjene Države, koje su nestrpljive da povećaju prodaju svog  tečnog prirodnog gasa u Evropu, protive se ruskom plinovodu i uvele su sankcije nekim kompanijama koje učestvuju u projektu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo