Bosna i Hercegovina     | 07.09.2020. 10:24 |

Konkurs 'Napiši priču, osvoji nagradu' za novinare, blogere i studente

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Povodom obilježavanja  Međunarodnog  dana čistog zraka za plavo nebo, koji se od danas prvi put obiljažava "Zeleni ekonomski razvoj" (GED), koji finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), danas je pokrenuo konkurs/natječaj „Napiši priči, osvoji nagradu“, saopćili su organizatori.

Pravo na učešće imaju svi/e novinari/ke, blogeri/ce i studenti/ce iz Bosne i Hercegovine, koji/e ispunjavaju uslove propisane pravilima ovog konkursa/natječaja. Kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti uštede energije, korištenja obnovljivih izvora energije, čistog zraka i zaštite okoliša, cilj konkursa/natječaja jeste da se pruži prilika učesnicima da kroz priče prikažu svoje viđenje ovih pitanja i ukažu na njihovu bitnost. 

Konkurs/natječaj će trajati u periodu od 7.septembra  do 31.oktobra. Javnost će imati mogućnost glasanja za one priče koje smatraju najboljima na stranici projekta. Nakon što po najvećem broju glasova javnosti bude izabrano deset priča, stručni žiri će, prema određenim kriterijima, proglasiti tri najbolje priče. Pobjedničke priče će biti nagrađene – 1. mjesto fotoaparat, a  2. i 3. mjesto tablet.

Zainteresirani se mogu prijaviti na zvaničnoj stranici GED projekta, www.ged.ba/napisi-pricu, gdje se nalazi više informacija i o samim uslovima konkursa/natječaja. 

"Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo" ima za cilj podići svijest pojedinaca, zajednica, privrednika i institucija da je čist zrak važan za zdravlje, produktivnost, ekonomiju i okoliš. Kako bi se što uspješnije išlo ka rješavanju globalnih problema kao što su klimatske promjene.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED), finansira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima. Projekt ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta, što vodi ka privrednom razvoju, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana