Sport     | 06.09.2020. 16:30 |

Provedene sve pripremne dezinfekcione mjere za mečeve u Zenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Provedene su sve pripremne dezinfekcione mjere za nogometne mečeve u Zenici, što je realizirano u suradnji Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i Instituta za zdarvlje i sigurnost hrane Zenica, saopćeno je iz tog instituta.

Osim dezinfekcije, uklanjan je kruti otpad, ispirane su podne površine. Tretirane su ukupno 23 ključne lokacije i površine na Bilinom polju i Trening kampu Crkvice, i to u četvrtak i petak u Crkvicama te danas na Bilinom polju što će biti učinjeno i sutra.

Iz Instituta ističu da je epidemiološka priprema svlačionica, tunela, hodnika, sala i dodirnih tačaka na samim terenima obavljena  maksimalno profesionalno, po najvišim EU standardima. Preostaje, kako navode, da Zmajevi, nakon pobjede omladinaca nad Velsom u Trening kampu i sjajnog boda u Firenci s Italijanima, uspjehom protiv Poljaka u ponedjeljak zaokruže odličnu septembarsku priču iz Zenice.

U vrijeme pandemije i opasnosti od novog koronavirusa COVID-19, jedna od najpogođenijih oblasti ljudskog života su sportska natjecanja. Nakon prvobitnog otkazivanja svih sportskih susreta, međunarodne i lokalne sportske organizacije su preduzele izradu planova postepenog vraćanja sporta na terene, uz maksimalnu zaštitu sportista, ali i ostalih aktera.

Na zelene travnjake vratili su se i međunarodni i nacionalni nogometni susreti. Ovog vikenda i u ponedjeljak, Zenica je domaćin prvih velikih međunarodnih susreta, pa su tako u Trening kampu Crkvice bili gosti omladinci Velsa, a na Bilino polje dolazi nacionalna selekcija Poljske.  

Nogometni savez BiH je maksimalno ozbiljno i prema međnarodnim procedurama pristupio pripremi ovih susreta i u segmetu epidemiološke sigurnosti učesnika, pa je zatražena i dobijena stručna pomoć Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

- Još prije desetak dana izrađeni su Plan i Protokol mjera profesionalne dezinfekcije, u više navrata na svim ključnim lokalitetima, uz korištenje dezinekcionih sredstava koja se nalaze na listi dozvoljenih hemijskih sredstava nadležnih organa Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Svaki pojedinačni potez, mjera, korištena oprema poput kombinezona, HTZ opreme, maski s filterima, motornih i ručnih uređaja za vršenje dezinfekcije, strogo se kontroliraju, prate, evidentiraju. Mogu izraziti zadovoljstvo što su sve naše preporuke, savjeti, shvaćeni maksimalno ozbiljno od rukovodilaca Centra i ljudi iz Saveza, a to i nije bio problem jer su identični onome što od njih traže međunarodne nogometne asocijacije - kaže načelnik Službe za DDD poslove Instituta Admir Gluhić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo