Sport     | 05.09.2020. 09:39 |

Stuhli uskoro polaže za najviši trenerski ITF nivo

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Vanja Stuhli, međunarodna teniska trenerica koji radi za Internacionalnu tenisku federaciju (ITF), jedini je ženski trener prvi put pozvan iz Bosne i Hercegovine da radi za internacionalne timove s tom federacijom.

Stuhli je već dvije godine međunarodni teniski trener i tutor za ITF nivoe jedan i dva, odnosno edukacije trenera za ITF, a uskoro će polagati i za najviši trenerski nivo. Prošle godine je vodila ITF Grand Slam tim U18 na turneju Mexico/Florida, gdje su iz Akademije Rafaela Nadala prepoznali njen rad i ponudili joj agentski ugovor.

- To podrazumijeva moje pronalaženje potencijalnih igrača koji bi dobili eventualno stipendiju u Akademiji, školovali se i trenirali, ili dobili određene pogodnosti - naglasila je.

Stuhli boravi u Španiji gdje razmatraju na koji način poslovati s obzirom na globalnu pandemiju koronavirusa. No, ističe da je trenutno u Parizu kako bi preuzela igračicu iz Južne Amerike koja se sprema za juniorski Roland Garros.

Stuhli je također dio italijanske Fondacije 'I tennis foundation', neprofitne organizacije koju je u humanitarne svrhe oformila grupa profesionalaca, menadžera i stručnjaka iz područja sporta, obrazovanja i medicinskih nauka. Glavni cilj je pružiti podršku talentovanoj djeci koja nisu u mogućnosti samostalno finansirati potrebna ulaganja kroz pravilan igrački razvoj.

Prva djevojčica koju su pozvali je Nejla Sefić iz Mostara, koja je i ambasador projekta, a Fondacija već dvije godine sponzorira njeno treniranje.

- Moj zadatak je prepoznavanje mladih talentovanih igrača, u projektu je nekoliko zemalja, a cijeli projekat je započeo u BiH, tačnije u Mostaru - istakla je Stuhli.

S obzirom na to da tenis zahtijeva velika finansijska ulaganja kad se govori o razvijanju, stvaranju ozbiljnog igrača, Stuhli kaže da je sav teret finansiranja na roditeljima što je podnošljivo na početku ali da problem nastaje kada je potrebno ozbiljnije ulaganje nakon čega djeca stagniraju ili napuštaju tenis.

- Veliki problem također predstavlja i nedostatak infrastrukture, bolji uslovi koji su potrebni za pravilno razvijanje mladih igrača - kazala je Stuhli.  

Očekuje da će njena već uspješna karijera u svijetu tenisa nastaviti ići uzlaznom putanjom. 

- Dobivam pozive koje i ne očekujem, ali sam vrlo zadovoljna svime što sam do sada uradila - zaključila je Stuhli u razgovoru za Fenu. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!