Svijet     | 04.09.2020. 17:28 |

Geert Wilders oslobođen optužbe za podsticanje na diskriminaciju

FENA Internet

AMSTERDAM, 4. septembra (FENA) - Žalbeni sud u petak je oslobodio holandskog političara Geerta Wildersa presude za podsticanje na diskriminaciju, u djelimičnoj zakonskoj pobjedi za ekstremno desničarskog populistu koji predvodi opoziciju u parlamentu i poznat je po svojoj anti-islamskoj retorici.

Sudsko vijeće složilo se s presudom nižeg suda iz 2016. koja je odbacila posebni krivični prekršaj podsticanja na mržnju i odbacilo je zahtjev tužbe da Wilders plati globu od 5.000 eura. Ono je, ipak, potvrdilo presudu za namjerno vrijeđanje Marokanaca kao etničke grupe.

Wilders je jedan od najpoznatijih evropskih čelnika ekstremne desnice i u anketama javnosti kotira kao drugi favorit uoči izbora u martu. On je bio ključna ličnost u oblikovanju debate o imigraciji u Nizozemskoj tokom protekle decenije, iako nikada nije bio u vladi.

Wilders, koji živi pod konstantnom policijskom zaštitom duže od decenije zbog prijetnji smrću, "već je platio visoku cijenu zbog izražavanja svojih stavova", saopćio je predsjedavajući sudskog vijeća.

Suđenje Wildersu smatra se suprotstavljanjem prava na slobodu govora pravu etničkih i vjerskih manjina da ne budu izložene verbalnom zlostavljanju i diskriminaciji.

Wilders, čija se Slobodarska stranka s vremena na vrijeme nađe na vrhu anketa javnog mnijenja, tvrdi da nije učinio ništa pogrešno i da samo otvoreno izražava ono što brojni Nizozemci misle.

On je bio osuđen u 2016. zbog podsticanja na diskriminaciju na predizbornom skupu dok je predvodio pristalice pitajući ih žele li više ili manje Marokanaca u zemlji.

- Manje! Manje! Manje - uzvikivala je masa.

- Mi ćemo se pobrinuti za to - poručio im je Wilders, smiješeći se, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta