Kultura     | 04.09.2020. 15:29 |

'Mrtvo more za početnike' Teatara "Gimnazijalac" iz Srbije otvara Juventafest

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Osmi Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest od 9. do 13. septembra na pozorišnim daskama prkosit će situaciji pandemije koronavirusa, a otvorit će ga predstava "Mrtvo more za početnike" Teatara "Gimnazijalac" Iz Srbije, istaknuto je na današnjoj press konferenciji održanoj u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. 

Jventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji,  doprinosi stvaranju nove teatarske publike i posvećuje posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti.

Tokom Festivala bit će održan niz radionica za mlade, kao i profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, a posebna pažnja, ističu organizatori, bit će posvećena mladima s Down sindromom, koji će učestvovati na četiri radionice.

Kako situacija nalaže, Festival se ove godine održava u potpuno drugačijim okolnostima, naglasla je direktorica festivala i predsjednica Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture "Medija-Art" Jasna Diklić.

To je potvrdio i direktor CKM-a Armin Omerović kazavši da je Juventafest prvi festival koji će biti održan u tom prostoru od početka pandemije, te da su mnogi događaji iz istog razloga odgođeni.

-  Sa kriznim štabom dogovorili smo sve mjere pod kojima će biti realiziran festival. Centar u kojem se sada nalazimo i Pozorište mladih Sarajevo obišli su epidemiolozi. Ipak, vrlo smo radosni da mladi mogu da se druže, makar i ovako kako moraju poštujući sve epidemiološke mjere - pojasnila je Diklić.

Dugogodišnja saradnja sa Centrom kulture i mladih Općine Centar Sarajevo olakšala je organizaciju tog velikog događaja u neobičnim uvjetima.

Selektorica Emina Omerović osvrnula se i na tematiku i kvalitet ovogodišnjih predstava, kao i značaj inkluzivnih radionica koje se održavaju tokom Festivala ne samo za mlade glumce nego i njihove profesore i mentore, saopćili su organizatori.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana