Bosna i Hercegovina     | 04.09.2020. 13:53 |

Kredit od šest miliona eura u okviru EBRD Programskog okvira Zelenih gradova

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4. septembra (FENA) - Oko 200.000 stanovnika Banjaluke, drugog po veličini grada u Bosni i Hercegovini uživat će u boljem snabdijevanju vodom i prikupljanju otpadnih voda zahvaljujući kreditu do šest miliona eura koji je osigurala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Zajam će biti osiguran u okviru EBRD programa Zeleni gradovi, strateškog okvira koji se bavi pitanjima zaštite okoliša i održivosti kroz kombinaciju ulaganja u općinsku infrastrukturu i energetskih politika i mjera.

Akcioni plan zelenih gradova, koji su izradili Grad i EBRD, identificirao je neadekvatnu opskrbu vodom i kvalitetu vode kao hitne prioritete kojima se treba pristupiti. U skladu s tim, kreditnim sredstvima će se financirat poboljšanje vodovodne i infrastrukture otpadnih voda.

Kredit EBRD-a dio je dugoročnog investicijskog plana grada vrijednog 56 miliona eura koji ima za cilj jačanje i proširenje vodovodne i infrastrukture otpadnih voda. Plan će građanima poboljšati pristup visokokvalitetnoj vodi za piće, kao i sanirati i proširiti gradsku kanalizacionu mrežu - još jedan od izazova u vezi s otpadnim vodama u Banjaluci.

Očekuje se da će EU podržati projekat grantom u iznosu od četiri miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2020. Austrija i Švedska osigurale su sredstva za tehničku saradnju za finansiranje Akcionog plana zelenih gradova.

Pokrenut 2016. godine, EBRD program Zeleni gradovi pomaže gradovima u rješavanju njihovih ekoloških problema i poboljšanju kvaliteta života stanovnika. Do danas, 35 gradova u područjima EBRD djelovanja se prijavilo za program.

Samo u Bosni i Hercegovini, Banja Luka, Kanton Sarajevo i Zenica do sada su se pridružili EBRD zelenim gradovima.
Od početka aktivnosti u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložila više od 2,6 milijardi eura u 181 projekat u zemlji, saopćeno je iz EBRD-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta