Ekonomija     | 04.09.2020. 09:31 |

Završeno zasjedanje CIGRE - Održiva energetika i obnovljivi izvori energije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO/PARIS, 4. septembra (FENA) - Raspravom o izvještajima 16 studijskih komiteta na kojima je u prethodnih devet dana prezentirano oko 800 naučnih i stručnih referata okončano je virtualno 48. zasjedanje Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme - CIGRE Paris, u čijem radu je učestvovalo 3.000 delegata. Bosna i Hercegovina je na skupu bila predstavljena sa jedanaest delegata i dva referata.

Elektroenergetičari svijeta ovog puta u fokus rasprave stavili su razvoj, ekonomiju sistema, upravljanje i pogon, informacione sisteme i telekomunikacije.

Na sjednici komiteta koji se bavio aktivnim distributivnim sistemima i energetskim resursima uvodničar Britta Buchholz istakla je doprinos stručnjaka CIGRE istraživanju ugljične neutralnosti i naglasila važnost Zelenog plana Evropske komisije koji je započeo sa energetskom tranzicijom. Prezentirala je prijedlog realizacije budućih zadataka zaključno sa 2050. godinom te kako se ostvarivanjem deset ključnih poruka Zelenog plana može doprinijeti ugljičnoj neutralnosti.

Više detalja u vezi s tim za Fenu je saopštio Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

- Naša je ambicija da do 2050. imamo niskougljični, sigurni, pouzdan, otporan, dostupan, ekonomičan i tržišno zasnovan panevropski integrirani energetski sistem koji snabdijeva cijelo društvo i sprema okruženje za ekonomiju bez ugljika. Integracija energetskog sistema predstavlja sistem kojim se planira i upravlja kao jednom cjelinom, uz povezivanje različitih nositelja energije, infrastruktura i sektora potrošnje. Taj povezani fleksibilan sistem bit će efikasan i smanjit će troškove za društvo. U integrisanom energetskom sistemu vodonik može pomoći u dekarbonizaciji industrije, saobraćaja, proizvodnje energije i zgradarstvu -  istakao je Bičakčić.

Zato je, po njegovim riječima, razvoj proizvodnje vodonika iz obnovljivih izvora glavni prioritet, a u tome Bosna i Hercegovina ima šansu da ubrza ne samo razvoj vlastitog elektroenergetskog sektora već cijele ekonomije.

Na skupštini ove međunarodne asocijacije održanoj tokom zasjedanja za novog predsjednika CIGRE Pariz izabran je ugledni svjetski istraživač u oblasti elektroenergetike Michaerl Augonnet (Francuska).

Sljedeće, 2021. godine očekuje se da će zasjedanje CIGRE biti održano uživo u Parizu i da će tom prilikom biti obilježena stogodišnjica formiranja i rada CIGRE.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'