Regija     | 03.09.2020. 14:29 |

Brnabić i Dačić ne očekuju ultimatume u Washingtonu

FENA Agencije

BEOGRAD/WASHINGTON, 3. rujna (FENA) - Službeni Beograd ne očekuje ultimatume Sjedinjenih Država tijekom dvodnevnih razgovora izaslanstava Srbije i Kosova koji u četvrtak počinju pod pokroviteljstvom Bijele kuće, dok američki dužnosnici poručuju da "politički sukob zahtijeva politička rješenja".

Izaslanstva Beograda i Prištine sastat će se danas u Washingtonu u nastavku dijaloga o normaliziranju odnosa, a domaćini dvodnevnih razgovora u Bijeloj kući su specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

Izaslanstvo Srbije predvodi predsjednik Aleksandar Vučić, kosovsko izaslanstvo premijer Avdullah Hoti, a obje strane su uoči susreta poslale različite izjave o agendi razgovora, dok izvori bliski američkoj administraciji, na koje se danas pozivaju beogradski mediji, navode kako Sjedinjene Države nemaju "tajni plan", te da će teme biti ekonomske.

Prema tim izvorima iz Bijele kuće, razgovarat će se o tri sporazuma koje su dvije strane ranije postigle - ponovnoj uspostavi zračne linije Beograd-Priština, te o razvoju željezničkog i cestovnog prometa i infrastrukture, prenosi Hina.

Predsjednik Srbije izjavio je ranije kako "očekuje iznenađenja i teške pregovore", te mogući susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, uz naznaku da bi mogao odbiti sastanak s Trumpom bude li na stol stavljeno iznenađenje i jedna točka koja je za Srbiju "neprihvatljiva".

“Pošto mislim da znam što može biti sadržaj tog iznenađenja, prije će biti da ću to odbiti i da do tog susreta neće doći”, rekao je Vučić.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić i šef diplomacije Ivica Dačić poslali su danas poruke da Vučić "nije čovjek kojem se serviraju ultimatumi", te da će srbijanski šef države - ukoliko bude pritisaka na Srbiju da popusti u smislu statusa i priznanja Kosova - "odgovoriti onako kako je u najvećem nacionalnom i državnom interesu Srbije".

Brnabić je za TV Pink istaknula kako u Washingtonu "očekuje teške razgovore" o ekonomskim temama, ali ne i ultimatume, jer "Srbija danas nije u takvoj poziciji da joj bilo ko postavlja ultimatume".

Dačić je, istodobno, ustvrdio da sastanak neće biti politički spaktakularan, naglasivši da je politička priča o statusu Kosova "potpuno nepripremljena".

"Ako netko očekuje da to bude spektakularni sastanak, da se sada ipak pojavi neki politički okvir, odnosno da se priča o statusu - tu je već stvar potpuno nepripremljena", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Dužnosnici Sjedinjenih Država u međuvremenu poručuju kako "politički sukob zahtijeva politička rješenja".

Šef odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel predstojeće razgovore Beograda i Prištine vidi kao "pozitivan korak", ukazujući kako bi "konačno rješenje trebalo sadržavati neke ključne principe", objavio je Radio slobodna Europa (RFE).

Istaknuvši kako je sukob između Srbije i Kosova dugo trajao i nanio štetu životima mnogih ljudi, Engel je, kako prenosi RSE, naveo da bi konačni dokument trebalo dovesti do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije, premda sumnja da se takvo što sada može postići.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji udaljava svoju zemlju od sjevernoatlantske zajednice i približava je Rusiji, usprotivio se stavljanju uzajamnog priznanja na stol. Zapravo, srpsko izaslanstvo je iznijelo da će razgovori biti dio pregovora o ekonomskim pitanjima. Iako nema ništa loše u ekonomskom rastu i ekonomskom razvoju, politički sukob zahtijeva politička rješenja", prenosi RFE izvatke iz Engelova priopćenja uoči prvog dana sastanka u Washingtonu.

Poslije razgovora u Washingtonu predviđeno je da se izaslanstva Srbije i Kosova 7. rujna u Bruxellesu sastanu sa šefom europske diplomacije Josepom Borellom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština Miroslavom Lajčakom, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo