Bosna i Hercegovina     | 03.09.2020. 11:08 |

Podignuta optužnica protiv Ranka Radulovića za zločin protiv čovječnosti u Foči

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Ranka Radulovića, (1960) iz Nikšića, ranije višestruko osuđivanog, državljanina Crne Gore, koji se tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Foče i okolnih mjesta, tokom 1992. godine.

Optuženi se tereti, da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tijekom jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg je sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad je prouzrokovao smrt žrtava.

Također se tereti da je sudjelovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava.

Optuženi se tereti za kazneno djelo 'Zločin protiv čovječnosti' iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta