Bosna i Hercegovina     | 03.09.2020. 10:40 |

Turković-Darmanović: Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu Srebrenice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je 2. septembra telefonom sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem, koji ju je informirao o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, nakon održanih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Turković je izrazila zabrinutost za stanje u toj zemlji, posebno u Pljevljima, gdje su zabilježeni incidenti, provokacije i napadi, te zamolila da se učine dodatni napori da se zaštite prava građana i njihova imovina.

- Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici. Osuđujemo takvu retoriku, koja je nazadna, necivilizacijska i nema svoje mjesto u 21. vijeku. Molimo da se ljudi zaštite, jer niko ne može biti napadan zbog svog nacionalnog i političkog opredjeljenja. Smatram da ovakvim pojavama može ozbiljno biti ugrožena sigurnost cjelokupnog regiona. Suviše je u proteklim decenijama uloženo energije i vremena da bi se mogli tolerisati radikalni nacionalistički potezi, koji prijete ugrožavanju mira u regionu - kazala je tokom razgovora ministrica Turković, saopćeno je iz Ministartsva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo