Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 15:22 |

Subvencije za boravak u vrtićima za djecu s liste čekanja JU Djeca Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo dala je, na jučerašnjoj telefonskoj sjednici, saglasnost ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisu Kriviću za nastavak sufinansiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama sa kojima je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zaključilo ugovore o sufinansiranju a koji su istekli 30. augusta ove godine.

Također je ministru Kriviću data saglasnost i da provede procedure koje se odnose na sufinansiranje boravka/zbrinjavanja djece sa Liste čekanja Javne ustanove 'Djeca Sarajeva', u privatnim predškolskim ustanovama.

- Vlada Kantona Sarajevo finansirat će u školskoj 2020/2021. godini boravak u privatnim vrtićima za svu djecu za koju je to učinjeno i prošle godine. Eliminisali smo i listu čekanja za javne vrtiće u Kantonu Sarajevo što podrazumijeva da se iz Budžeta KS za svako dijete, u ovoj školskoj godini, osiguravaju finansijska sredstva u visini od 200 KM za subvenciju boravka u vrtićima.

Na listi čekanja je ove godine bilo čak oko 1.500 djece, ali je Vlada učinila dodatne napore i u vrijeme pandemije, kad su na snazi mjere ušteda i kad se spašavaju radna mjesta, uspjeli smo sakupiti dovoljno sredstava da finansiramo rješavanje ovog problema - naveo je resorni ministar Krivić, na čiji prijedlog je Vlada donijela tu odluku.

Obrazložio je da je razlog velikog broja djece na listi čekanja ove školske godine u JU "Djeca Sarajeva" zapravo diskriminacija koja je postojala ranije kad je riječ o toj vrsti subvencija, a koja je ovom odlukom ukinuta.

Kako je naveo, ranije se dešavalo da u jednom privatnom vrtiću borave djeca, čiji je boravak subvencioniran, kao i ona kojima nije subvencioniran boravak od Kantona. To je izazvalo nezadovoljstvo kod roditelja, zbog čega su mnogi prijavljivali svoju djecu u JU "Djeca Sarajeva".

- Ovakvom odlukom Vlade, rješava se taj problem u ovoj školskoj godini, a uporedo se provode aktivnosti na njegovom sistemskom rješavanju - dodao je ministar.

Za eliminaciju liste čekanja odnosno za uspostavljanje saradnje sa privatnim predškolskim ustanovama, sutra će biti objavljen Javni poziv za prijavu privatnih predškolskih ustanova koje su registrovane u Ministarstvu za prijem djece s liste čekanja. Javni poziv bit će objavljen na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade. Upis djece u te ustanove će se izvršiti po javnom pozivu, a na osnovu ponuđene liste predškolskih ustanova koje će odabrati roditelji djece koja su na listi čekanja, obrazložio je ministar, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Ukupno će, za subvencije boravka djece u vrtićima, iz Budžeta biti izdvojeno 1.000.000 KM.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo