Svijet     | 02.09.2020. 11:38 |

Afganistanska vlada oslobodila skoro 200 talibanskih zatvorenika

FENA Internet

KABUL, 2. septembra (FENA) - Afganistanska vlada oslobodila je skoro 200 talibanskih zatvorenika kako bi pokrenula dugo odgađane mirovne pregovore, saopćili su visoki afganistanski zvaničnici u srijedu.

Oslobođeni su iz grupe od 400 "tvrdokornih" talibanskih zatvorenika, čija je sudbina dovela do blokade mirovnih pregovora između vlade i pobunjeničke grupe na okončanju skoro dvodecenijskog rata u Afganistanu.

Ova grupa zatvorenika oslobođena je iz glavnog zatvora u prijestonici Kabulu u ponedjeljak navečer i u utorak, istog dana kada su šestorica pripadnika afganistanskih specijalnih snaga oslobođena iz talibanskog zatočeništva, saopćili su zvaničnici.

- Moramo dovršiti razmjenu zatvorenika kako bismo započeli mirovni proces što je ranije moguće - izjavio je visoki vladin zvaničnik.

Izvor blizak procesu kazao je da bi se razmjena zatvorenika mogla okončati do kraja dana.

Današnjih 400 ostatak je grupe od 5.000 talibanskih zatvorenika koji trebaju biti oslobođeni iz afganistanskih zatvora u okviru sporazuma iz februara između Sjedinjenih Američkih Država i talibana koji omogućuje povlačenje američkih vojnika. Oslobađanje je uslov za pokretanje razgovora između vlade i pobunjeničke grupe.

Afganistanska vlada nije bila voljna da oslobodi bilo kojeg od 400 zatvorenika za koje tvrdi da su umješani u neke od najtežih zločina, uključujući i velike napade kao što je onaj kamionom bombom 2017. godine u blizini njemačke ambasade u Kabulu, dok talibani nisu prvo oslobodili 24 pripadnika afganistanskih specijalnih snaga i pilota, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana