Kultura     | 02.09.2020. 11:08 |

Sindikat UNSA – Otvaranje nerespektabilnih univerziteta narušava kvalitet

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Sindikat Univerziteta u Sarajevu smatra da u Kantonu Sarajevo ne postoji društvena opravdanost otvaranja privatnih univerziteta iza kojih stoje pojedinci i organizacije koje nisu respektabilni i nemaju iskustva u vođenju i organiziranju kvalitetnih fakulteta, te potrebnog vlastitog nastavničkog i saradničkog kadra.

Ističu da Univerzitet u Sarajevu, kao najveći i najkvalitetniji univerzitet u Bosni i Hercegovini, i pored stalnih nastojanja još nije dosegao potrebnu razinu kvaliteta i naučne rezultate koji imaju Univerziteti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Splitu, Novom Sadu, Nišu, Mariboru, a što se mjeri na priznatijim listama rangiranja univerziteta u svijetu.

Otvaranje nerespektabilnih privatnih univerziteta u KS bi, dodaju, narušilo kvalitet visokog obrazovanja, proizvelo nezdravu konkurenciju i smanjenje budžeta za finansiranje Univerziteta u Sarajevu uslijed smanjenja upisnina i školarina studenata koje se uplaćuju u budžet KS - navode iz Sindikata.

- U medijima su se pojavile informacije o zahtjevu koji je predat Vladi KS za otvaranje novog privatnog univerziteta, čiji Osnivač već posjeduje International University of Goražde (IUG) u Goraždu, i koji se vezuje uz ime prof.dr. Hajriza Bećirovića - podsjetili su te dodali da ih najviše zabrinjava činjenica da je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić već dao pozitivno mišljenje za otvaranje privatnog univerziteta "Univerzitet za biznis i internacionalne studije" (UBIS), čiji je predlagač Centar za poslovnu edukaciju (CEP) iz Tuzle, i u predmetnom mišljenju naveo da se radi o respektabilnom predlagaču, pri čemu nije naveo nikakve argumente koji idu u prilog takvoj tvrdnji - navodi se u saopćenju.

Sindikat UNSA podržava stavove svih onih koji su u medijima ukazali da je otvaranje IUG-a u Sarajevu nepotrebno i štetno u smislu dugoročnog rušenja kvaliteta visokog obrazovanja i produkcije kadrova upitnog znanja i vještina.

Sindikat UNSA se protivi i smatra nepotrebnim osnivanje privatnih univerziteta kakvi su IUG, UBIS i svaki drugi koji nema kvalitetan vlastiti kadar, jaku infrastrukturu i jasnu strategiju na koji način bi unaprijedio i poboljšao kvalitet nastave i naučnog istraživanja koje trenutno imaju na Univerzitetu u Sarajevu, saopćeno je iz Sindikata Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana