Svijet     | 01.09.2020. 18:35 |

Kushner se nada da će još jedna arapska zemlja normalizirati veze s Izraelom

FENA Internet

ABU DHABI, 1. septembra (FENA) - Savjetnik u Bijeloj kući Jared Kushner, po dolasku u Ujedinjene Arapske Emirate u pratnji izraelskih zvaničnika, u prvom komercijalnom letu između dvije zemlje, izrazio je nadu da će još jedna arapska zemlja normalizirati odnose s Izraelom u roku od nekoliko mjeseci.

Nijedna arapska zemlja nije saopćila da je do sada razmotrila da slijedi primjer UAE na normaliziranju veza s Izraelom u sporazumu postignutom uz američko posredovanje i objavljenom 13. augusta. Nekolicina ih je to odbacila pod trenutnim uslovima.

Izraelski susjedi Egipat i Jordan postigli su mirovne sporazume s jevrejskom državom prije više decenija, ali ostale arapske zemlje dugo se drže pozicije da Izrael mora pristati da ustupi više zemlje Palestincima koju oni žele za svoju buduću državu prije nego što bi se mogli normalizirati odnosi.

Izrael i Sjedinjene Države tvrde da insistiraju kod više arapskih država da slijede put UAE. Izraelski ministar obavještajnih službi pomenuo je Bahrein i Oman. Kushner će nakon UAE posjetiti Bahrein, Saudijsku Arabiju i Katar tokom svoje zalivske turneje.

Na pitanje državne novinske agencije Emirata WAM kada bi naredna arapska država mogla normalizirati veze s Izraelom, Kushner, zet predsjednika Donalda Trumpa, je izjavio: "Nadajmo se da će se to desiti u nekoliko mjeseci".

Sporazum UAE i Izraela pozdravile su neke zalivske zemlje, ali je naišao na žestoko palestinsko protivljenje, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana