Ekonomija     | 01.09.2020. 16:36 |

Investitori iz Kuvajta posjetili FIPA-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Direktorica Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković razgovarala je danas s predstavnicima Kuvajtsko-bosanskog poslovnog vijeća.

Kuvajtski investitori koji posluju u BiH istakli su da bi investitori iz Kuvajta više ulagali u BiH ukoliko bi poslovni ambijent bio povoljniji i jednostavniji, te su govorili o njihovom iskustvu i poteškoćama koje su imali, počev od osnivanja kompanije pa do realizacije projekta.

Kao najznačajnije probleme navode poreski sistem u zemlji i pitanje boravišnih dozvola za strance, te naglašavaju da investitori idu tamo gdje je jednostavnije poslovati.

Marković je informisala goste o nadležnostima različitih nivoa vlasti u BiH i da će FIPA raditi na predlaganju mjera za unaprjeđenje poslovnog ambijenta kako bi BiH učinili konkurentnijom investicijskom destinacijom.

Kuvajtski investitori su, ukoliko budu otklonjeni postojeći problemi, pokazali interes i za druge projekte širom Bosne i Hercegovine, te će u narednom periodu FIPA-i uputiti pisma namjere za realizaciju određenih pojekata.

Marković je istakla da će nakon toga FIPA pružiti svu podršku u odabiru najadekvatnije lokacije za ulaganje i organizaciju sastanaka.

Dogovorena je i saradnja na organizaciji kuvajtsko-bh. sajma, kao prilike za intenziviranje investicijskih i trgovinskih odnosa dviju zemalja, saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'