Bosna i Hercegovina     | 01.09.2020. 12:29 |

Dom naroda PSBiH - Odbijeno nekoliko zakona koji predviđaju mjere štednje

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog koronavirusa.

Tim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz, te otpremnine za odlazak u penziju.

Delegati su, naime, prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na to zakonsko rješenje, kao i na Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije, što znači da ni taj prijedlog nije prihvaćen.

Taj prijedlog zakona predviđao je da dužnosnici izdvajaju 20 posto od plate u posebni fond za borbu protiv koronavirusa.

Delegati su odbili i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, a kojim je predviđeno ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH. Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada 5.364 KM, ali bi se se maksimalni iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM.

Nakon ovakvog izhoda na sjednici, delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) kazao je da su sve mjere štednje odbijene te je pozvao Vijeće ministara da na drugi način dostavi nove mjere štednje na državnom nivou.

- Kako smijete tako glasati, da li je moguće da u ovakvoj socijalno-ekonomskoj situaciji, u vrijeme pandemije i kada ljudi ostaju bez posla, odbijate sve prijedloge bilo kakvih mjera. To ne samo da nije politički korektno, to nije moralno prema građanima - smatra državni delegat.

Delegatkinja Kluba Hrvata Marina Pendeš (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) ocijenila je da su u pitanju populistički zakoni te da nije jasno precizirano gdje će sredstva biti usmjerena.

- Znam da je ovo izborna godina, ali nikada neće dobiti moj glas kada je u pitanju populizam - istaknula je Pendeš, dodajući da je HDZ poduzeo sve mjere u općinama i kantonima gdje ta stranka ima dužnosnike.

Delegati nisu prihvatili ni zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima je usvojen u prvom čitanju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo