Bosna i Hercegovina     | 01.09.2020. 11:20 |

Dom naroda PSBiH o nekoliko zakona koji predviđaju mjere štednje

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja počela danas u Sarajevu razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja predviđaju uštede u državnom budžetu.

U pitanju su izmjene zakona o akcizama, o platama i naknadama u institucijama BiH, o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19, te o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije COVID-19.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za ta zakonska rješenja, a principe zakona koje je predložio Predstavnički dom PSBiH, nije podržala ni Komisija za finansije i budžet Doma naroda.

Kada su pitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Predstavnički dom predviđeno je ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH.

Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada 5.364 KM, ali bi se se maksimalan iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM.

Delegati bi se danas trebali izjašnjavati i o nekoliko izvještaja o reviziji učinka koji se tiču pravne zaštite u postupcima javnih nabavki, sigurnosti proizvoda i integracije u tržište Evropske unije te praćenju realizacije preporuka revizije učinka.

S dnevnog reda današnje sjednice skinut je zahtjev predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Doma naroda Nikole Špirića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića za razmatranje Prijedloga dopune Poslovnika Doma po hitnom postupku.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'