Stranačke aktivnosti     | 01.09.2020. 09:58 |

Saopćenje za javnost GDSBiH

FENA Saopćenje

Spahić: Svaki građanin i svaka manjina pokreću demokrtske promjene u društvu

Izbori u zemljama Jugoistočne Evrope potvrđuju značaj, mjesto i ulogu svakog građanina i svakog predstavnika manjina u demokratskim promjenama njihovih društava i u odnosima među državama regije.U kontekstu aktuelnih politika u svijetu manjie su ključne i za budućnost Evrope..Savjet Evrope koji u svom člastvu ima sve države Evrope upostavio je standarde za poštivanje ludskih prava.

Jednakonopravno učešće predstavnika nacionalnih manjina u formiranju vlasti odlučujuće je i za poštivanje izborne volje građana koja obavezuje jednako poziciju i opoziciju u parlamentu.
Bosna i Hercegovina ima Zakon o pravima predstavnika nacionalnih manjina koji je usvojen prije osamnaest godina u PS BiH.na prijedlog GDS BiH .Zakon je podržan od Venecijanske komisije i predstavlja osnov za sve promjene u Izbornom zakonu BiH.

Suština Zakona je da se u svim oblastima života i rada i upravljana osigura ravnopravno učešće manjinama ne samo kroz savjetodavna tijela pri parlamentarnim skupštinma.Nakon Zakonom uređenih odnosa prava i sloboda predstavnika nacionalnih manjina /usklađenih sa navišim evropskim standardima /strah vladajućih od građanskog društva prozveo je blokade Zakona,uključujući i obavezujuću presudu Evropskog suda u slučaju Sejdić-Finci..

Vrijeme je da u BiH pitanje ravnopravnosti svakog građanina ,svake manjine pokrene demokratske promjene,izjavio je Ibrahim Spahić,predsjednik GDS BiH,ističući da se na taj način afirmišu sve vrijednosti jedinstva raznolikosti i jača i društvo i država jer se otlklanjaju svi postojeći oblici diskriminacije koje ,nažalost ,sadrže i pojedine odrebe Ustava BiH.Nadređenost Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih slogoda nad svakiim članom i odredbom Ustava BiH i njena direktna primjena izričito navedena u Ustavu BiH obavezuje PS BiH na donošenje novog Izbornog zakona BiH.
Pres GDS BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta