Bosna i Hercegovina     | 01.09.2020. 08:14 |

Zlatni septembar - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1, septembra (FENA) - Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku, nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom „Budi zlatan“.

Kampanja će simbolično započeti danas  od 20.00 do 00.00 sati osvjetljenjem važnih građevina u gradovima koje će posjetiti ovog septembra i koji će se pozlatiti u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Bit će osvijetljene sljedeće građevine: Sarajevo - Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada zajedničkih institucija BiH , Mostar - Stari Most, Tuzla - Zgrada Kantonalne privredne komore i Bihać - Kapetanova kula.

U saopćenju ovog udruženja se navodi da je borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

- Upravo tokom ovog, nama bitnog mjeseca, želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja, te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj Zlatnog septembra i jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su u  septembru planirali mnogo aktivnosti, jer žele ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest društva i poslati jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo