Stranačke aktivnosti     | 31.08.2020. 17:23 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić član Predsjedništva Stranke za BiH smatra da u Crnoj Gori pitanje da li će ta zemlja nastaviti na svom putu ostvarivanja nezavisnosti ili će se vratiti 100 godina unazad, kada su prosrpske snage u Crnoj Gori na Velikoj podgoričkoj skupštini od 24.- 29. novembra 1918. godine izglasale poništenje vlastite državnosti i utapanje u Kraljevinu Srbiju pod dinastijom Karađorđevića  što je nekoliko dana kasnije 01.decembra 1918. godine dovelo do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bez Crnogoraca, zavisi od Ujedinjene reformske akcije- URA ( lista “Crno na bijelo” na čelu sa  sarajevskim studentom i doktorom političkih nauka Dritanom Abazovićem Albancem po nacionalnosti.

Dritan se godinama bori da sruši vlast Mila Đukanovića i sad se našao u situaciji da to može da uradi.  Milo Đikanović ima ozbiljnih grijehova iz prošlosti počevši od načina kako su  u antibirokratskim revolucijama najprije 07. oktobra 1988. godine  neuspješno i 09. i 10. januara 1989. godine uspješno srušili tadašnju legitimnu komunističku vlast u Crnoj Gori sa parolama “dajte nam oružje da idemo na Kosovo”, “ ko nas razdvaja od Srbije” itd.

Đukanovićevi grijesi su jer je bio premijer vlade Crne Gore u periodu kada su u Bosni i Hercegovini počinjeni strašni zločini u kojima su u paljenju 500 muslimanskih sela i stradanju nevinog bošnjačkog naroda u Hercegovini učestvovali crnogorski rezervisti. Đukanovićeva krivica je i za deportaciju Bošnjaka koji su izbjegli od ratnih strahota iz Bosne u Crnu Goru a vlasti Crne Gore ih isporučile Karadžićevim dželatima. Ima još dosta toga što se može Milu Đukanoviću staviti na teret.

A onda je okrenuo ćurak i najprije pobijedio 1997. godine na predsjedničkim izborima  svog do tada najbližeg saradnika Momira Bulatovića koji je ostao lojalan Miloševiću i i polako ga potisnuo iz političkog života Crne Gore da bi na idejama lidera liberala u Crnoj Gori Slavka Perovića pruzevši njegov koncept 2006. godine uveo Crnu Goru u nezavisnost. Sva dalja njegova politika bila je ka jačanju Crne Gore uz puno uvažavanje prava Bošnjaka i Albanaca.

Iskreno puno mi je draža ali istovremeno i korisnija Đukanovićeva transformacija od nacionaliste u demokratu nego Dodikova od Demokrate u sada već ultranacionalistu rekao je akademik Kurtćehajić. Sigurno je da se mnoge primjedbe mogu dati i aktuelnoj Đukanovićevoj vladavini. Ali nijedna vlast nije savršena i nije pošteđena od kritika. Problem je  ovdje u sljedećem  istakao  je akademik Kurtćehajić što ako Dritan 

Abazović stane uz prosrpske snage u Crnoj Gori kako se to u ovom momentu očekuje od njega,  je da će on dobiti određena obećanja od njih u pogledu zaštite interesa Bošnjaka i Albanaca što bi njih zadovoljilo, ali će se prosrpke snage u Crnoj Gori potruditi da iskoriste naredne  četiri godine potiskujući crnogorsku i afirmišući srpsku svijest kako bi na  sljedećim izborima samostalno pobijedili.

Kada im Abazović u takvoj budućoj situaciji više ne bude trebao oni će se obračunati sa Bošnjacima i Albancima na način da im nikad više ne daju da dođu u situaciju u Crnoj Gori da se ozbiljnije pitaju. Dritan treba da ima u vidu da prosrpske snage ne dijele njegovu viziju demokratizacije Crne Gore koja je zasigurno progresivna, već one žele Crnu Goru vratiti pod okrilje Srbije a vjerovatno u perspektivi učiniti kraj Crnoj Gori kao nezavisnoj državi. I kad preuzmu vlast u Crnoj Gori prosrpske snage više nikada neće dozvoliti popravni  procrnogorskim snagama.  Ovo Abazović na smije nimalo potcijeniti i zato neka dobro razmisli kojem će se carstvu privoljeti.  Dritan Abazović ima dobre namjere kad je Crna Gora u pitanju ali će pakt sa prosrpskim blokom biti put u pakao za nezavisnu Crnu Goru po onoj narodnoj “put u pakao popločan je dobrim namjerama”.

Možda je najbolje rješenje i neka vrsta kompromisa  da Dritan Abazović podršku DPS i procrnogorskom bloku uslovi trajnim napuštanjem politike od strane Mila Đukanovića istakao je akademik Kurtćehajić kako bi se očuvao procrnogorski kurs Crne Gore ali i ista oslobodila političara koji je već trideset godina na vlasti što je samo po sebi prijetnja demokratizaciji i zloupotrebama i sa čijim odlaskom bi se otvorili dalji putevi modernizacije Crne Gore na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana