Svijet     | 31.08.2020. 16:37 |

Kushner traži od Palestinaca da se vrate pregovaračkom procesu

FENA Internet

ABU DHABI, 31. augusta (FENA) - Visoki američki i izraelski zvaničnici doputovali su avionom u ponedjeljak u Ujedinjene Arapske Emirate, u historijskoj posjeti koja ima za cilj označiti pokretanje diplomatskih odnosa između Izraela i te zalivske države, i poručili su Palestincima da je sada vrijeme za njih da pregovaraju o miru.

Visoki savjetnik Bijele Kuće Jared Kushner izjavio je po dolasku u Abu Dhabi da bi Washington mogao održati vojnu prednost Izraela, dok istovremeno jača veze s UAE, drugom ekonomijom arapskog svijeta i regionalnom silom.

Objavljen 13. augusta, sporazum o normalizaciji veza prvi je takav pakt između jedne arapske zemlje i Izraela u više od 20 godina i sklopljen je uglavnom iz zajedničkog straha od Irana.

Palestinci su ogorčeni pozetom UAE, zabrinuti da bi to oslabilo dugotrajnu arapsku poziciju da se pozove Izrael na povlačenje s okupiranih teritorija - i da prihvati palestinsku državu - u zamjenu za normalne odnose s arapskim zemljama.

Kushner je kazao da Palestinci "ne bi trebali biti zarobljenici prošlosti".

- Oni moraju doći za pregovarački stol. Mir će biti spreman za njih, prilika će biti spremna za njih čim oni budu spremni da je prigrle - izjavio je Kushner, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo