Svijet     | 31.08.2020. 13:26 |

Libanski čelnici usaglasili se oko Mustafe Adiba kao mandatara za premijera

FENA Internet

BEJRUT, 31. augusta (FENA) - Libanski ambasador u Njemačkoj Mustafa Adib u ponedjeljak bi trebao biti proglašen mandatarom za premijera uoči posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tokom dana, koji će insistirati na dugo odgađanim reformama koje bi izvukle tu bliskoistočnu zemlju iz duboke krize.

Macron, koji će doputovati u večernjim satima u drugu posjetu Libanu u manje od mjesec dana, predvodi međunarodne napore na okupljanju libanskih podijeljenih čelnika kako bi se bavili korijenima finansijskog sloma koji je razorio libansku ekonomiju i prije eksplozije u bejrutskoj luci 4. augusta u kojoj je poginulo 190 ljudi.

S ekonomijom na koljenima, dijelovima Bejruta u ruševinama i rastućim napetostima, bivši francuski protektorat suočen je s najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti od građanskog rata iz perioda 1975-90 godine.

Visoki libanski zvaničnici saopćili su da je Macronovo posredovanje od suštinskog značaja za dogovor oko kandidata za premijera, 48 sati prije nego što je postignut konsenzus oko Adiba. Oni su u prošloj sedmici bili u potpunom ćorsokaku oko izbora novog premijera.

Adibovo ime pojavilo se u nedjelju kada su ga predložili bivši premijeri, među kojima i Saad al-Hariri koji opredvodi najveću libansku sunitsku stranku. Položaj premijera mora se dodijeliti sunitu na osnovu libanskog sektaškog političkog  sistema.

Adib, koji je bio ambasador u Berlinu od 2013. i savjetnik bivšeg premijera, treba dobiti uvjerljivu podršku poslanika.

Haririjev Pokret budućnosti, proiranski moćni pokret Hezbollah i Napredna socijalistička partija Druza Walida Jumblatta, među prvim su političkim grupacijama koje su predložile Adiba u zvaničnim konsultacijama čiji je domaćin bio predsjednik države Michel Aoun u ponedjeljak.

Aoun, hrišćanski Maronit, mora odrediti kandidata s najvećom podrškom među poslanicima. Aounov hrišćanski Slobodni patriotski pokret također će predložiti Adiba, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije