Svijet     | 30.08.2020. 11:01 |

Hiljade Izraelaca ponovo protestiralo protiv Netanyahua

FENA Internet

JERUSALEM, 30. augusta (FENA) - Hiljade Izraelaca demonstrirali su u subotu navečer u Jerusalemu, zahtijevajući ostavku premijera Benjamina Netanyahua, kome se sudi za korupciju i koga optužuju da nije odgovorio kako treba na krizu nastalu zbog pandemije koronavirusa.

Manji protesti održani su u drugim dijelovima Izraela na velikim raskrsnicama i ispred Netanyahuove kuće u primorskom gradu Cezareji, prenosi Al Jazeera.

Na glavnom protestu u Jerusalemu demonstranti su se okupili na ulazu u grad i išli do Netanyahuove rezidencije noseći izraelske zastave, kao i crne zastave, koje simboliziraju jedan od protestnih pokreta.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo "Dosta je podjela" i "Ovo nije politika, ovo je kriminal".

Netanyahuova vladajuća koalicija je privremeno preživjela i izbjegla mogući raspad ove sedmice, pošto je s njegovim nekadašnjim rivalom, sada koalicionim partnerom Bennyjem Gantzom, dogovoreno da se glasanje o budžetu odloži do decembra.

Da se Gantz i Netanyahu nisu uspjeli dogovoriti o odlaganju budžeta vlada bi pala i morali bi biti održani četvrti opći izbori za manje od dvije godine.

Kriza nastala zbog pandemije koronavirusa podstiče proteste, jer je, nakon početnih uspjeha u zaustavljanju širenja zaraze, Izrael otvorio ekonomiju isuviše brzo u maju, što je dovelo do naglog porasta broja zaraženih.

U toj zemlji je zabilježeno više od 113.000 slučajeva zaraze, a broj preminulih bliži se 1.000.

U protestima učestvuju i oni koji su teško pogođeni mjerama izolacije u vrijeme kada je nezaposlenost dostigla oko 20 posto.

Netanyahuu se u međuvremenu sudi za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Mnogi demostranti su rekli kako on ne bi trebao biti premijer kada mu se sudi za tako velika krivična djela.

Izraelski mediji su javili da su prvi put malobrojni protesti održani u 17 gradova širom svijeta u znak solidarnosti s izraelskim demonstracijama, uljučujući Berlin i New York, a da je ovo 11. uzastopna subota protesta u Izraelu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo