Svijet     | 29.08.2020. 16:32 |

Južnoafrički policajci uhapšeni zbog ubistva tinejdžera

FENA Internet

JOHANNESBURG, 29. augusta (FENA) - Dva policajca iz Južnoafričke Republike uhapšena su zbog pucnjave u kojoj je ubijen 16-godišnjak, što je kasnije izazvalo nasilne ulične proteste.

Porodica Nathaniela Juliusa, koji je imao Down sindrom, kazala je da je on izašao kupiti kekse kad su ga upucali u predgrađu parka Eldorado u Johannesburgu, dodajući da je ubijen nakon što nije odgovarao na pitanja službenika.

Međutim, dodali su, da se to dogodilo zbog njegovog invaliditeta.

Policija je u početku tvrdila ja je Julius zatečen u pucnjavi između policajaca i lokalnih gangstera.

Nezavisna policijska istražna uprava (Ipid) saopćila je da je odlučila uhapsiti policajce nakon "pažljivog razmatranja dostupnih dokaza".

Nakon Juliusove smrti u srijedu navečer, stotine lokalnih stanovnika u četvrtak su izašli na ulice kako bi protestvovali, što je dovelo do nasilnih sukoba s policijom.

Policija je gumenim mecima i šok bombama rastjerala učesnike protesta koji su bacali kamenje i blokirali ulice barikadama. Sukobi su natjerali predsjednika Cyrila Ramaphosa da apelira na smirenje.

Južnoafrička policija često se optužuje za upotrebu pretjerane sile - sigurnosne snage optužene su za ubistvo najmanje 10 ljudi ove godine, dok su provodile provedbu zakona nametnutog zbog zaustavljanja širenja koronavirusa.

- Nema dokaza o bilo kakvoj provokaciji i teško je razumjeti zašto se može pucati u zajednici poput ove. Ne možemo reći da su životi crnaca važni u Sjedinjenim Američkim Državama ako to ne kažemo i u Južnoafričkoj Republici - kazao je nadbiskup Malusi Mpumlwana, voditelj Južnoafričkog vijeća crkava.

Smrt Nathaniela Juliusa šokirala je mnoge, ne samo u Južnoj Africi, već i širom svijeta.

No, Južnoafrikanci su nažalost navikli da pravosudni sistem zakaže, bez obzira koliko puta protestirali, i koliko god puta takve priče bile objavljene u lokalnim i međunarodnim medijima. Čak i nakon ovih hapšenja, malo ko vjeruje da će se bilo šta promijeniti, piše danas BBC.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'