Ekonomija     | 28.08.2020. 15:30 |

Milićević: Javni prihodi u FBiH pali, vanjski i unutarnji dug porasli (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 28. kolovoza (FENA) - U prvoj polovici 2020. godine prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju FBiH manji su za devet posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u istom razdoblju porasta je unutarnji i vanjski dug Federacije BiH, izjavila je federalna ministrica financija Jelka Milićević.

- Prema analizama i podacima, ostvarenje proračuna je u očekivanim razinama. Imali smo ukupno ostvarene prihode od 1,673 milijarde maraka, što je ostvarenje od 51 posto od planiranog po usvojenom rebalansu proračuna. Ti pokazatelji su neusporedivi s prihodima ostvarenim prošle godine jer u 2019. godini nisu uračunati prihodi Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja jer tada Fond MIO/PIO nije bio proračunski korisnik - kazala je ministrica Milićević na konferenciji za novinar nakon sjednice Vlade FBiH.

Dodala je kako su prihodi od poreza u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani manji za devet posto što je zahtijevalo povećane izvore financiranja iz drugih izvora, a to je rezultiralo povećanjem zaduženja Federacije u drugom kvartalu.

- Vanjski dug Federacije iznosi 4,898 milijardi maraka i veći je za 6,87 posto. Najveće zaduženje u okviru ovog povećanja vezano je za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i on je iznosio 398,5 milijuna maraka. Unutarnji dug na dan 30. 6. 2020. je 865 milijuna maraka i veći je za 19 posto ili nominalno za 138 milijuna i veže se za dvije aukcije trezorskih obveznica - dodala je ministrica financija.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4829

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-L1TfBV9agxEwcpCNzbC_mr4n3SJW9IH?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo