Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 15:55 |

ICMP - Na području zapadnog Balkana još se traga za oko 11.000 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) objavila je da će ove nedjelje, na Međunarodni dan nestalih, porodice širom svijeta pozvati na rasvjetljavanje sudbine ljudi koji su nestali uslijed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, kriminala, ilegalnih migracija i drugih uzroka.

Podsjećaju da je do danas na području zapadnog Balkana uz korištenje najnaprednijih naučnih metoda i tehnologija i multidisciplinarnu saradnju pravosudnih i istražnih organa, specijalizovanih institucija, forenzičkih stručnjaka i porodica nestalih, pronađeno i identifikovano više od 70 posto od 40.000 osoba koje su prijavljene kao nestale na kraju oružanih sukoba 1990-ih, a još uvijek se traga za oko 11.000 osoba.

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ICMP je uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva i u saradnji za šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije organizovao video kampanju radi većeg angažovanja javnosti na rješavanja pitanja osoba koje su još vode kao nestale.

Tu važnu video poruku zajednički će poslati: predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije porodica/obitelji nestalih osoba/lica sa područja bivše Jugoslavije Semina Alekić. 

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger poručila je da svjetski lideri moraju napustiti praksu primjene dvostrukih aršina kada je u pitanju rješavanje pitanja nestalih osoba.

- Države imaju zakonsku odgovornost provoditi istragu u vezi sa slučajevima nestalih osoba, a njihova je odgovornost i osigurati pravo porodica nestalih na pravdu, istinu i reparacije. Ta su prava neupitna i ni u kom slučaju ne ovise o visini prihoda, nacionalnosti, boji kože, rodu, etničkoj ili religijskoj pripadnosti nestalih osoba i njihovih porodica. Ta prava imaju siromašni, kao i bogati; manjine, kao i većine. To su prava i žena i muškaraca - napisala je Bomberger u komentaru koji je danas objavljen u European Obesrveru, saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'