Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 14:19 |

Vlada FBiH - Za nabavku cjepiva protiv COVID-19 13,2 miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Nakon što je danas usvojila informaciju o predbilježbi za nabavu cjepiva protiv COVID-19 za Federaciju BiH, u okviru COVAX mehanizma, Vlada FBiH se obavezala da nabaviti to cjepivo za 40 posto najranjivije populacije FBiH tako da se, prema procjeni Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nabavlja 800.000 doza cjepiva.

Vlada će, iz Budžeta FBiH za te namjene, osigurati ukupno 13.200.000 KM, a od toga do 15.9. 2020. godine 15 posto od ukupnog iznosa odnosno 1.980.000 KM.

Federalno ministarstvo finansija će, za narednu sjednicu Vlade FbiH, pripremiti odluku o izdvajanju sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2020. godinu.

Federalno ministarstvo zdravstva će, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, predložiti Vladi FBiH imenovanje tima koji bi obavljao aktivnosti u vezi s nabavom cjepiva protiv COVID-19 u okviru COVAX mehanizma.

Vlada podržava aktivnosti nabave cjepiva i kroz drugi mehanizam - Evropski plan za cijepljenje protiv COVID-19, čiji je cilj da osigura koordiniranu akciju na nivou Evrope radi zaštite javnog zdravlja osiguranjem optimalnog upravljanja COVID-19 cijepljenjem populacije u Evropi.

-Federalno ministarstvo je zaduženo da, s Ministarstvom civilnih poslova BiH do kraja ovog mjeseca, potpiše sporazum o nabavci cjepiva – saopćeno je iz Vlade FBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!