Svijet     | 28.08.2020. 15:31 |

Vladin zvaničnik - Broj uginulih delfina kod obale Mauricijusa porastao na 38

FENA Internet

ADDIS ABABA, 28. augusta (FENA) - Broj delfina koje je voda izbacila na obalu nakon što su uginuli u mauricijskoj naftnoj mrlji u petak je porastao na 38, saopćio je Reutersu vladin zvaničnik.

- Mogu potvrditi da smo do sada pronašli posmrtne ostatke 38 delfina - izjavio je Jasvin Sok Appadu iz ministarstva ribarstva.

Rezultati autopsije 25 delfina koje je voda izbacila na obalu u srijedu i četvrtak očekuju se u narednim danima, dodao je zvaničnik.

Do sada su veterinari pregledali tijela samo dva delfina, koja nose znake ozlijeđivanja, ali nikakve tragove ugljikohidrata na tijelima, pokazali su rezultati preliminarne autopsije.

Naftnu mrlju je izazvao japanski brod koji je udario u koraljni greben 25. jula i počeo je ispuštati naftu sedmicu dana kasnije. Brod je pronađen u ponedjeljak.

Autopsiju na prva dva delfina obavio je vladin ribarski istraživački centar Albion.

Greenpeace je u četvrtak pozvao vladu Mauricijusa da pokrene "hitnu istragu kako bi ustanovila uzrok smrti delfina i vezu s naftnom mrljom koju je izazvao brod Wakashio”.

Ekolozi i naučnici upozorili su na veliku ekološku katastrofu i tvrde da bi mogla imati posljedice po Mauricijus i njegovu od turizma ovisnu ekonomiju koje bi trajale decenijama.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana