Stranačke aktivnosti     | 28.08.2020. 13:02 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Kantonalne zastupnice i zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) upućuju inicijative u devet Kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kojima se traži da kantonalne vlasti počnu ozbiljno raditi na preporukama Evropske komisije datim u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u Europsku uniju.

U Mišljenju Evropske komisije se nalazi 14. preporuka koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni kao osnov za početak pregovora za ulazak u Evropsku uniju. Neke od ovih tačaka se odnose na nadležnosti koje su ustavima dodijeljene kantonima. U Mišljenju se također pozivaju svi nivoi vlasti na saradnju u realizaciji preporuka.

„Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo predstavlja nacrt potrebnih reformi na kojima treba raditi u cilju ispunjenja kriterija za pristup Evropskoj uniji. Tražimo saradnju i koordinaciju svih kantona, jasan akcioni plan i ubrzanu realizaciju. Neshvatljivo je da se ovom dokumentu ne poklanja dovoljno ozbiljna pažnja. Tražimo od kantonalnih vlada da analiziraju stanje, pripreme plan djelovanja i dostave skupštinama na razmatranje“, poručile su zastupnice i zastupnici SDP BiH u skupštinama kantona u kojima ova stranka ima izabrane predstavnike.

U inicijativama se navodi i da će se posljedice pandemije COVID-19 za društvo i ekonomiju još jače osjetiti u vremenu koje je pred nama, a da je mnogo teže sa tim se izboriti kada ste izolovani i označeni kao nepoželjan i nedosljedan partner.

“Europska unija je strateški interes za Bosnu i Hercegovinu i naš najveći ekonomski partner. Krajnje je vrijeme da država počne da djeluje i da ljudi u vlasti koji se deklarativno zalažu za EU, mandat koji su im dali građani iskoriste da počnu konkretno djelovati kako bi BiH započela pregovore o pristupu EU. Preporuke Evropske komisije koje se odnose na nadležnosti kantona se imaju odmah ispoštovati, a svi kantoni moraju sarađivati međusobno i sa drugim nivoima vlasti tamo gdje se traži njihova saradnja. Niko nema pravo kočiti put naše zemlje u EU“, naglašavaju su zastupnici i zastupnice SDP-a u skupštinama devet kantona.

Ovu inicijativu uputili su: Ernest Imamović (BPK), Ismet Lulić (HNK), Jugoslav Brdar (Kanton 10), Igor Stojanović (KS), Damir Hamidović (PK), Željka Bošnjak (BPK), Dževad Hadžić (TK), Razim Halkić (USK) i Maida Tanović (ZDK).

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta