Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 12:39 |

Općina Novi Grad - Jesenja prihrana za oko 3.500 pčelinjih društava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Općina Novi Grad Sarajevo podržala je Udruženje pčelara i osigurat će novac za jesenju prihranu za oko 3.500 pčelinjih društava, saopćeno je iz te općine.

- Zbog negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa te nepovoljnih vremenskih prilika, pčelari s područja općine Novi Grad, kao i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, suočavaju se s brojnim problemima. Duži kišni periodi i niske temperature zraka uticali su na to da ovogodišnji prinosi meda budu znatno slabiji u odnosu na prethodnu godinu. Na svakoj pčelinjoj paši bilo je svega do deset posto uroda u odnosu na očekivani - naveli su iz Udruženja poljoprivrednika Općine Novi Grad.

Budući da je neophodno osigurati dodatne količine hrane za pčele, kako bi ih pripremili za zimu, što pčelarima predstavlja dodatne troškove, Udruženje poljoprivrednika Novi Grad Sarajevo obratilo se toj općini za finansijsku pomoć pčelarima koji su članovi tog udruženja.

Općina je iz budžeta izdvojila novac za jesenju prihranu pčela kako bi pčelarima olakšala prevazilaženje problema i pomogla im da na vrijeme osiguraju prihranu za pčele. Oko 70 pčelara će, zavisno od broja pčelinjih društava, dobiti određeni broj stimulativnih pogača, a podijeljeno je i 9,5 tona šećera. Ova pomoć im je, kažu, vjetar u leđa, da na vrijeme pripreme pčele za iduću godinu.

Safet Kunić, potpredsjednik Udruženja, rekao je da je izuzetno sretan jer je Općina odgovorila pozitivno na njihovu molbu za pomoć.

- Imali smo katastrofalnu godinu što se tiče prinosa u pčelarstvu, ispod svih minimuma. Imamo dosta pčelara koji nisu imali nikako prinosa, teško bi pripremili pčele za narednu godinu, a uz ovu pomoć ćemo pčele moći adekvatno zbrinuti. Zahvaljujem općinskom načelniku i njegovim saradnicima koji su nam izašli ususret - kazao je Kunić.

Pčelari s područja Novog Grada raspolažu s više od 3.500 pčelinjih društava, a Općina Novi Grad kontinuirano već nekoliko godina podržava ovu granu poljoprivrede redovnim poticajima, dodjelom košnica i drugog materijala. Ove godine su pčelari u teškoj situaciji te im je pružena dodatna pomoć.

Pčelar Sanel Brajanović objašnjava da je zbog niskih temperatura bilo nemoguće pčele izvući van košnice. Podsjetio je na značaj organski uzgojenog meda i apelovao da se izbjegava med tretiran pesticidima i insekticidima.

- Pomoć će dobrodoći da pčelinje zajednice opstanu, da se prošire. Nažalost, na našim prostorima ljudi uopšte ne znaju šta znači proizvesti organski med. To je veliki posao i za pčelu i za pčelara, moraju se organski tretirati. Pravi med je lijek, naš domaći med je zaista najbolji - kazao je Brajanović.

Osim pomoći pčelarima, Općina Novi Grad Sarajevo je ove godine izdvojila pola miliona konvertiblinih maraka za direktne novčane podsticaje za animalnu, biljnu i gljivarsku proizvodnju, certificiranje proizvodnje te za investiranje u poljoprivredna gazdinstva.

Javni poziv je zatvoren a zabilježen je najveći broj prijava dosad. Svi koji budu ispunjavali uslove predviđene javnim pozivom ostvarit će pravo na podsticaj.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!