Bosna i Hercegovina     | 28.08.2020. 08:43 |

Kalesija - Obilježena godišnjica bitke na Karovinama

FENA Saopćenje

KALESIJA, 28. augusta (FENA) - Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, predstavnici koordinacije boračkih udruženja, članovi Vijeća MZ Hrasno Donje te predstavnici političkih partija i nezavisni kandidat za funkciju načelnika Kalesije, na lokalitetu Karovine položili su cvijeće i proučili Fatihu za šehide koji su živote dali u odbrani te kote od agresora.

Na tom lokalitetu 27 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine poginulo je braneći temelje države. Odbrana Karovina spriječila je spajanje agresorskih jedinica s onima na Visu i Dubravama, čime je odbranjen veći dio teritorije Kalesije, ali je spriječeno i napredovanje prema Tuzli.

- Naše šehide i naše borce ne smijemo zaboraviti, jer da nije bilo njih sasvim sigurno danas ne bi bilo ni nas - kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Istaknuo je da je ove godine veći broj osoba došao na obilježavanje godišnjice bitke na Karovinama, iz razloga što je izborna godina i što su pojedini na listama za vijeće.

- Sa ovog mjesta prošle godine sam kazao da će 2020. godine doći, svi oni koji su prethodne tri godine zaboravili za ovo spomen obilježje, da se fotografišu jer je izborna godina i žele da budu viđeni. Naših šehida se treba prisjećati svakoga sata, dana i mjeseca u godini, jer su oni dali nešto najvrednije za temelje ove države - zaključio je Džafić.

O dešavanjima na Karovinama 1992. godine govorio je direktni učesnik bitke, Hasan Ćorsulić-Soha. On se, sa dosta emocija, prisjetio saboraca sa kojima je branio tu kotu čime je spriječeno prodiranje četnika i drugih paravojnih formacija prema Kalesiji.

- Mjesni imam Muamer Bukvarević sve je pozvao na saradnju te zajedništvo da bi jedni drugima pomogli u kreiranju boljeg ambijenta u lokalnoj zajednici - saopćila je Služba za informisanje Općine Kalesija. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'