Bosna i Hercegovina     | 27.08.2020. 15:46 |

Košarac: Deblokirati imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponovio je danas riješenost da se deblokira imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru, te osujete namjere Republike Hrvatske da na tom lokalitetu izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad.

Košarac je nakon videokonferencije predstavnika civilnog sektora i nadležnih institucija o implikacijama odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, istaknuo kako su primarni ciljevi u tom pogledu - zaštita zdravlja i životne sredine.

U osvrtu na to pitanje ponovio je kako je neprihvatljiv i politički nekorektan postupak zamjenice predsjedavajućeg Vijeća miministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja, kako je naveo, ne dozvoljava da se odluka o imenovanju ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa spomenutom problematikom nađe na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.  

- Blokada koja je prouzrokovana takvim postupanjem ministrice vanjskih poslova nas je zaustavila u veoma važnom poslu, da na temelju naučnoistraživačkih elemenata dokažemo da je izgradnja eventualnog odlagališta na Trgovskoj gori štetna po zdravlje ljudi i životnu sredinu u RS-u i FBiH – kazao je Košarac.

Istovremeno, izrazio je bojazan da će BiH, ukoliko se nastavi ovom dinamikom i omogućavanjem Hrvatskoj da provodi aktivnosti na spomenutom planu, doći u situaciju da neće moći pravovremeno reagirati, “jer po ESPOO konvenciji (Konvencija o procjeni okolinskih utjecaja u prekograničnom kontekstu), BiH će dobiti mogućnost da u roku od mjesec dana reaguje”, potcrtavajući da je to prekratak period za meritoran odgovor na novonastalu situaciju.

Košarac je naglasio da je obaveza nadležnih institucija da rade u interesu zdravlja građana u BiH i zaštite životne sredine.

Najavio je da će već u narednoj sedmici biti održana sjednica Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, te analizirana odluka o formiranju tog tijela, odnosno da će  Predsjedništvo BiH biti obaviješteno o blokadi i nepoštivanju njegovih zaključaka u vezi s pitanjem Trgovske gore.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potcrtao je u osvrtu na sadržaj videokonferencije kako ga raduje spremnost civilnog društva u BiH da se uključi u spomenuti proces i doprinese deblokiranju imenovanja ekspertnog tima za Trgovsku goru, napominjući da je dio nevladinog sektora već uključen u razrješavanje tog problema.

- Niko nema pravo da ne poštuje stavove Predsjedništva BiH i drugih institucija – poručio je Košarac, podsjećajući da su i PSBiH, entitetski i parlamenti lokalnih jedinica donijeli odluke kada se radi o Trgovskoj gori.  

 

Pogledajte https://fena.ba/video/4824

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1YqnT8Rdy6YeIbeQH9XPWMts5H0wzUPB4?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo