Bosna i Hercegovina     | 27.08.2020. 12:42 |

Tužiteljstvo - Nastavak akcije kodnog naziva “Veslo”

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Koordiniranom akcijom Tužiteljstva BiH i SIPA, u suradnji s partnerskim institucijama Srbije, lišeni su slobode osumnjičeni za organizirano krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, u suradnji s policijskim djelatnicima MUP-a RS i asistenciju OSABiH, na području Bratunca lišili su slobode dvojicu osumnjičenih.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne skupine za organizirani kriminal, koja je organizirana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili kazneno djelo 'Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata' iz članka 189a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije “Veslo” pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući s njima poznatim osobama s područja Srbije sudjelovali u planiranju, organiziranju i realiziranju krijumčarenja ilegalnih migranata s teritorije Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini.

Prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BiH ulazi u našu zemlju upravo preko granice na Drini uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi vrše nezakonite radnje na prijevozu i krijumčarenju migranata.

Međunarodnu akciju kodnog naziva „Veslo“ Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu provode u saradnji s policijskim djelatnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije. 

Dosad je tijekom rada na predmetu „Veslo“, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije lišeno slobode ukupno 18 osumnjičenih pripadnika skupine za organizirani kriminal, koji se sumnjiče da su organizirali i sudjelovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. 

Tijekom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Europe-SELEC.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužitelj odlučit će o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'