Bosna i Hercegovina     | 27.08.2020. 12:20 |

MSBiH - Novi pomak u kontroli i readmisiji ilegalnih migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (MSBiH) napravilo je novi pomak u kontroli i mogućoj readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla, saopćeno je iz tog ministarstva.

S obzirom na to da najveći broj migranata u BiH dolaze s područja Pakistana, ministar sigurnosti Selmo Cikotić se, među prvim sastancima nakon preuzimanja ove funkcije, susreo s ambasadorom Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammadom Khalid Raom.

Poseban fokus bio je na saradnji dvije države u upravljanju kretanjima migranata i otklanjanja negativnih posljedica njihovog boravka na prostoru Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom ukazano je na važnost potpisivanja Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana, koji je pokrenut još 2010. godine.

Nakon toga, Ministarstvo sigurnosti BiH obavješteno je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je Vlada u Islamabadu izrazila razumijevanje i spremnost za potpisivanje ovog važnog sporazuma za BiH.

- Ovaj prvi pozitivan odgovor došao je kao rezultat novog pristupa Ministarstva sigurnosti BiH, da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa s državama koje su izvor migracija - navodi se u saopćenju. 

Na ovaj način stvaraju se pravne i praktične pretpostavke za redmisiju, odnosno povratak migranata iz Pakistana koji ilegalno borave u BiH.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'