Bosna i Hercegovina     | 29.08.2020. 10:20 |

Za‘Mjedenicu’ odobreno angažiranje stručnog kadra koji nedostaje

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Redovna nastava u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece 'Mjedenica' počinje 1. septembra svečanim prijemom prvačića, a 2. septembra redovna nastava za učenike od drugog do devetog razreda. Bit će omogućena i online nastava za djecu čiji roditelji se za to budu izjasnili.

Direktorica Zavoda Mirsada Čakal za Fenu kaže da će nastava biti prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo i Smjernicama za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u KS donesenih od Zavoda za javno zdravstvo KS.

- U toku je dostavljanje izjava roditelja o redovnom pohađanju nastave u Zavodu ili izjava da dijete ne može pohađati redovnu nastavu i da se radni materijali dostavljaju u elektronskoj formi. Na osnovu tih izjava, nastava će se realizirati u Zavodu i online – kazala je.

Naglašava da je Zavod blagovremeno obavijestio resorno kantonalno ministarstvo o nedostatku kadra, edukatora - rehabilitatora i asistenata u odgojnoj grupi vrtić i asistenata u odjeljenju. Pred početak nove školske godine dobili su i odgovor.

- Stigla je obavijest da će stručni kadar za rad u školi biti angažiran bez raspisivanja javnog konkursa, na period kraći od 120 dana, u skladu sa članom 115. Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS. Stigao je i dopis da dostavimo potrebe za asistentima - naglasila je.

Direktorica Čakal naglašava da Zavod Mjedenica stvara uvjete za unapređivanje saradnje s roditeljima, na osnovu obostranog povjerenja i jačanja kompetencija na relaciji između svih odgojno obrazovih radnika i stručnih saradnika u ustanovi i roditelja. U periodu kad je u FBiH bilo proglašeno stanje nesreće uzrokovane koronavirusom saradnja je bila, kaže, svakodnevna.

Zbog pandemije virusa korona nastava, u  dijelu drugog polugodišta prošle školske godine, odvijala se i u Zavodu online. Bilo je puno izazova jer online je mnogo drugačija od redovne nastave.   

- Ipak, vrijedna djeca, roditelji, nastavnici, stručne službe menadžment Zavoda udružili su snage i uspješno savladali izazove online nastave i usvajanje znanja i vještina – kazala je direktorica.

Kako je istaknula mnogi od njihovih učenika nisu imali mogućnosti (računar/tablet/telefon) za online nastavu niti dovoljna informatička znanja. Tehnika je za njih osigurana od novca Zavoda, donacijom Ministarstva, Vijeća roditelja i Udruženja ‘Novo društvo’.  Neki nemaju dovoljnu podršku kod kuće, a neki od njih su dislocirani u mjestima gdje čak nema signala za mobitel.

- Naši učenici nemaju udžbenike, stoga im je još više potrebna pomoć i poticaj. Velika je razlika između naše i redovnih škola, u sveobuhvatnosti pomoći i podrške učenicima u obrazovnom i svakom drugom smislu – naglasila je.

Podsjeća da je Zavod, po Odluci i organizaciji rada u odgojno obrazovnim ustanovama i studentskim centrima na području KS dostavljenoj od Ministarstva, u martu ove godine obustavio redovan proces rada, a 44 korisnika internata Zavoda vraćeno je kućama budući da dolaze iz drugih kantona.

Prisjetila se vanredne situacije s početka izvođenja nastave na daljinu i kad su kreativna i inventivna pedagoška služba, menadžment i stručni tim Zavoda, predškolski odjel, promišljali, zajedno s nastavnicima, šta učiniti i kako na najbolji mogući način realizirati online nastavu.

- Nastavnici i stručni suradnici su osiguravali preduvjete za rad na daljinu. Razrednici su se pobrinuli da informacija dođe do svakog učenika, utvrđivali su potrebe djece i otklanjali poteškoće tokom prilagodbe na novi način rada – kazala je.

U periodu COVID 19 pandemije (od 16.3.- 20.5.) organiziran je online vrtić tokom kojeg su roditelji radili sa djecom, po individualnim programima, koje su im poslali odgajatelji.

- Zahvaljujući spremnosti, stručnosti i profesionalnosti odgajatelja vrtića, djeca su svakodnevno bila uključena u rad kroz individualne edukativne programe, koji su proslijeđivani roditeljima putem e-maila, Skypea, Vibera. Na isti način realiziran je i savjetodavni rad sa roditeljima, u cilju što bolje realizacije tih aktivnosti u kućnim uslovima. Trud uložen tokom prinudnog boravka kući isplatio se. Na finalnoj procjeni sva djeca pokazala su napredak u svim razvojnim oblastima – naglasila je.

Dodaje da je naredbom ministra, Vrtić 'Sunce u Mjedenici' ponovo počeo sa radom 20. maja i rad se odvijao do 12. juna. U tom periodu u vrtiću je bilo angažirano dodatno odgojno-obrazovno osoblje (dva asistenta, medicinska sestra i higijeničarka) što je značajno doprinijelo kvaliteti odgojno obrazovnog rada i brige o djeci u vrtiću.

Zastupljenost mališana u vrtiću, u tom periodu bila je 80 posto. U osnovnoj školi, od I-IX razreda, u realizaciji online nastave učestvovalo je ukupno 26 odjeljenja odnosno 113 učenika i 28 nastavnika. Nastavni sadržaji bili su reducirani, prilagođeni trenutnim uslovima pod kojim učenici prate nastavu i izvršavaju školske obaveze.

- Sve stručne službe Zavoda (pedagog, psiholog, socijalni radnik, fizioterapeut, logopedi) uključene su kao podrška djeci, roditeljima, nastavnicima u online formi – kazala je.

Posebna pažnja je posvećena djeci koja su do početka online nastave bila uključena u psihološki tretman, ali i djeci koja su bila pod rizikom za pojavu neprihvatljivih oblika ponašanja u kućnim uslovima, kao i njihovim roditeljima. Logopedski tretmani su realizirani putem video viber poziva – naglasila je.

Odgojno-obrazovna ustanova Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece 'Mjedenica' postoji od 1947. godine. Misija te ustanove je osiguranje najadekvatnije stručne multidisciplinarne podrške djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, te unaprjeđenje njihovog položaja u društvu. Zavod 'Mjedenica' u sastavu ima pet segmenata rada (Vrtić 'Sunce u Mjedenici', Osnovna škola, Internat za smještaj učenika, Produženi boravak, Radionice za radnu okupaciju). Osim odgojno-obrazovnog procesa, u svim segmentima u Zavodu zastupljen je veliki broj individualno-rehabilitacijskih sadržaja koji su potrebni djeci sa intelektualnim i drugim teškoćama u razvoju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije