Svijet     | 26.08.2020. 17:58 |

Iran i IAEA postigli sporazum o omogućavanju pristupa nuklearnim inspektorima

FENA Internet

TEHERAN, 26. augusta (FENA) - Iran je objavio u srijedu da je pristao odobriti pristup inspektorima UN-ove agencije za nuklearni nadzor za dvije lokacije za koje agencija vjeruje da su nekada krile sumnjive nuklearne materijale ili aktivnosti, ublažavajući mjesec dana dugo sporenje oko tog pitanja.

Današnja prekretnica u sporu oko lokacija u blizini Karaja i Isfahana objavljena je u zajedničkom saopćenju Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tokom rijetke posjete generalnog direktora IAEA Rafaela Grossija Teheranu.

Američke obavještajne službe i IAEA vjeruju da je Iran posjedovao tajni program nuklearnog naoružanja koji je zaustavio u 2003. iz straha da će biti otkriven. Islamska Republika dugo vremena negira da nastoji razviti atomsku bombu.

- Iran je dobrovoljno omogućio IAEA pristup dvije lokacije koje je ona navela - navode u zajedničkom saopćenju Grossi i čelnik iranske nuklearne agencije Ali Akbar Salehi, potvrđujući raniji izvještaj Reutersa.

- IAEA nema novih pitanja za Iran niti dodatnih zahtjeva za pristupom drugim lokacijama izuzev onih koje je prijavio Teheran - navodi se u saopćenju.

Grossi je doputovao u Teheran u ponedjeljak kako bi insistirao na pristupu dvjema lokacijama za koje je IAEA sumnjala da kriju neprijavljeni nuklearni materijal ili njegove tragove.

Iran je saopćio da je Grossijeva posjeta nevezana s američkim potezom u prošloj sedmici u Vijeću sigurnosti UN-a da se ponovo uvedu sankcije UN-a protiv Teherana ukinute na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama, iz koga su se Sjedinjene Države povukle.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta